Placeholder

Die 3 kilo te veel

Veel mensen willen wel een paar kilo afvallen, maar weinig mensen doen het daadwerkelijk. Wat zit daar achter?

66% van de Nederlanders wil graag een paar kilo afvallen. – bron: TNS NIPO

Opvallend: zelfs vrouwen die tevreden zijn met hun lichaam, hebben vaak tóch de wens om drie kilo minder te wegen. En dat is helemaal niet vreemd, aldus GZ-psycholoog Liselotte Visser in de Santé van mei 2016. Zij deelde een aantal redenen waarom mensen toch een paar kilo kwijt willen:

  1. Die drie kilo’s zijn sociaal wenselijk gedrag. Je roept nou eenmaal niet zo snel dat je een goed lichaam hebt. We leven in een wereld waarin we onbewust van elkaar verwachten dat we werken aan een betere, slankere en mooiere versie van onszelf. Liefst elke dag. Door drie kilo te willen afvallen, voldoe je daar precies aan, ben je geen buitenbeentje en niet arrogant. Vrouwen hebben een sterk onbewust please-gedrag in zich en voldoen daarom graag aan het beeld van picture perfect. Ergens voel je wel die druk om af te vallen en ervaar je die als iets negatiefs, maar echt belangrijk vind je het niet. In elk geval niet belangrijk genoeg om je wijntje voor te laten staan. Daarbij is balen van een spijkerbroek die te strak zit een prima uitlaatklep voor andere gevoelens van irritatie of frustratie.
  2. Drie kilo afvallen is goed te overzien. Je hoeft er niet je hele eetschema voor om te gooien. Als je een tijdje wat minder wijn drinkt en minder snoept, krijg je die drie kilo er wel af, zo houd je jezelf voor. Liselotte: Voor de meeste vrouwen zijn deze pondjes niet belangrijk genoeg om er ook echt moeite voor te doen. En dus komt het afvallen er ook niet van.
  3. De drie-kilo-wens is wel een soort stok achter de deur. Je past nog net in je oude kledingmaat, maar je weet ook dat je een confectiemaat opschuift als er meer gewicht bijkomt. En dat is voor veel vrouwen een psychologische drempel. Goed, die drie kilo te veel op de weegschaal is dus geen ramp. En door er bewust mee bezig te zijn, voorkom je dat er nog meer kilo’s bij komen.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock