Placeholder

Tip van Marianne Timmer: De invloed van sporten op je mentale gezondheid

Santé is medesubsponsor van Team Continu: het schaatsteam onder leiding van Marianne Timmer. Marianne deelt iedere dag een tip om fit te blijven met Santé. Vandaag vertelt ze meer over de invloed van sporten op je mentale gezondheid.

Marianne: 'Sporten heeft een positieve invloed op de geest. Je zou denken dat heel Nederland achter een bal aan rent of traint voor een hardloopwedstrijd. Niets is minder waar, helaas. Natuurlijk zijn er een hoop redenen te bedenken om het niet te doen of het nog even uit te stellen. Nu even niet, want: verhuizing, druk, te veel aan je hoofd, je vriend of vriendin wil niet mee, misschien wel een vervelende periode. Maar dat zijn eigenlijk des te meer redenen om wel te gaan sporten! Je voelt je beter en zelfverzekerder, zodat je eventuele problemen beter in de hand hebt. Naast lichamelijke voordelen, zijn er dus ook mentale en emotionele voordelen.

Sport bevordert het respect voor elkaar. In een teamsport, maar ook bij andere sporten dien je je aan de regels te houden. Dat hoort bij sportiviteit. Maar ook de ongeschreven regels zijn van belang; je dient respect te hebben voor beslissingen die door scheidsrechters genomen worden, voor de fouten die je tegen- en medespelers maken, en je moet je realiseren dat je wilt winnen maar dat het niet ten koste van alles moet gaan. Kortom, sport is goed voor de manier waarop je met elkaar omgaat.

Kortom, sporten werkt geestverruimend. Door je aan de dagelijkse sleur te onttrekken vergeet je even je problemen en kan je rustig ontspannen. Bovendien leer je andere mensen en nieuwe contacten opbouwen.'

Tip gemist? Lees alle tips van Marianne Timmer terug.

Bron: Leef je fit – Marianne Timmer