Placeholder

3 tips om jezelf te beschermen tegen seksueel geweld

Nadat ballerina Avital Zeisler te maken kreeg met seksueel geweld gooide ze haar leven om. Ze ontwikkelde een eigen programma waarin ze (zelfverdedigings)tips geeft om jezelf te beschermen tegen seksueel geweld.

Tip 1: Kijk om je heen
Wanneer je met oordopjes in druk bezig bent met je telefoon ben je een aantrekkelijker slachtoffer. Wanneer je 's ochtends je hardlooprondje doet of 's avonds naar huis fietst, kun je beter om je heen kijken. Wie zijn er allemaal op straat? Als je een situatie ziet die je niet vertrouwt, kijk dan om je heen of er een 'vluchtroute' is.

Tip 2: Stel je voor hoe je zou reageren
Niemand wilt zich inbeelden hoe het is om aangevallen en aangerand te worden, maar volgens Avital kan het wel nuttig zijn om het je eens in te beelden. Ga na hoe je zou reageren en of dat de beste manier is. De beste reactie: kalm blijven, een ontsnappingmogelijkheid vinden en alleen in geval van nood geweld gebruiken.

Tip 3: Geweld is de laatste uitweg
Als je geen mogelijkheid ziet om te ontsnappen, kun je geweld gebruiken. Het best is om je aanvaller hiermee te verrassen, zodat hij afgeleid is en je kunt ontsnappen. Een trap op lies- en kruishoogte is vaak effectief. Om je zekerder te voelen over jezelf kun je een paar zelfverdedigingslessen volgen.

Bron: Shape | Beeld: Shutterstock