Jij een health freak, je partner niet – werkt dat?

Jij sport elke dag fanatiek en eet supergezond. Je partner is kampioen bankhangen en dol op chips. Werkt dat wel? Lees hier het verhaal van Natasja.

Een paar jaar geleden gooit Natasja (44) haar leefstijl drastisch om: ze gaat gezond eten, elke dag sporten en raakt veel kilo’s kwijt. Haar vriend John moet daar op z’n zachtst gezegd nogal aan wennen. Waar ze voorheen ’s avonds samen snackend voor de tv zaten, is Natasja nu vooral in de sportschool te vinden. “Toen ik ging sporten met een personal trainer was het hek helemaal van de dam”, vertelt ze. “John vond het totale onzin en zonde van het geld. Als ik na een pittige training bezweet thuiskwam, riep hij me vanaf de bank toe dat ik er niet uitzag. Echt gezellig werd het dan niet meer op zo’n avond.”

Balans

Inmiddels gaat het gelukkig weer beter. Nog steeds kookt Natasja doordeweeks gezonde maaltijden en komen er geen snacks op tafel, maar in het weekend halen ze een frietje en snoepen ze af en toe. “We hebben een balans gevonden om samen te zijn, ondanks onze verschillen. Natuurlijk irriteert het me soms dat hij zo veel voor de tv hangt, maar hij stoort zich op zijn beurt ook weleens aan mijn zoveelste sportsessie. Na bijna dertig jaar samenzijn, vinden we onze weg wel. Zo ga ik niet langer in een hoekje zitten kniezen als John op een mooie dag de gordijnen dichtdoet en urenlang series kijkt, maar bel ik een wandelvriend en ga ik zelf op pad. De vrijdagavonden zijn goud waard: terwijl ik een les linedance geef, verzorgt hij de muziek en aansluitend gaan we samen stijldansen. Dan zijn we een fantastisch team en voel ik me echt met hem verbonden.”

Relatiepsycholoog

Of je nou een fanatieke duurzaamheidsstrijder bent en je partner beduidend minder groen bezig is, of jij heel gezond leeft en hij liever lui is dan moe – feit is dat flinke verschillen in leefstijl een pittige uitdaging vormen om het gezellig te houden in je relatie. Het liefst willen we een partner die een fantastische lover is, onze beste vriend en ook nog eens al onze waarden en normen deelt. Volgens relatiepsycholoog Nina Oudshoorn is dat een typisch verschijnsel van deze tijd. “Vroeger kozen we vooral voor een economische partner, waarmee we ook een gezin runden. Tegenwoordig zoeken we alles in één persoon: een stabiele basis, een geliefde en een maatje. Dus: erger je je weer eens aan het actieve sportregime van je partner of baal je van zijn nonchalante houding als het gaat om het klimaat? Vraag je eens af of het echt essentieel voor je is om over dat specifieke punt op één lijn te zitten, of dat het ook prima is om daarin van elkaar te verschillen.”

Elkaar inspireren

Dat het best kan werken als je er een andere leefstijl op nahoudt dan je partner, laat het verhaal van Danique (36) zien. Ze eet al jaren vegan en woont negen maanden per jaar in Barcelona. Daar ontmoette ze ook haar vriend Humberto, een Chileen die van huis uit juist gewend is om veel vlees te eten. “Dat Humberto niet plantaardig eet, heb ik nooit als probleem ervaren. Ik vind het prima om samen te zijn met iemand die andere keuzes maakt dan ik. Vanaf het begin van onze relatie heb ik hem kennis laten maken met de veganistische keuken. Of ik nou tempé, een vegan tortilla of een gerecht met jackfruit op tafel zet – hij vindt het allemaal heerlijk.” Vooral in het begin van hun relatie praatten Danique en Humberto veel over haar redenen om geen dierlijke producten meer te eten. “Het is fijn dat hij wel openstaat voor mijn manier van eten en zelf ook minder vlees is gaan eten”, vertelt Danique. “Hij eet af en toe kebab met vrienden of kiest een vleesgerecht als we samen in een restaurant eten. Daar probeer ik me niet aan te storen en ik bedenk op die momenten dat ik ook ooit vlees at en dat heel normaal vond. Iedereen mag zijn eigen keuzes maken. Ik heb liever dat er veel mensen zijn die net als hij minderen met vlees eten, dan dat er maar een paar mensen zijn die helemaal plantaardig eten. Soms moet ik wel twee keer slikken als ik bij hem thuis in een pan moet koken waarin daarvoor vis is gebakken. Of als we lang moeten zoeken naar een restaurant waar we allebei lekker kunnen eten. Flexibiliteit is voor mij het toverwoord om het samen gezellig te houden.”

Accepteren en waarderen

Volgens Nina Oudshoorn is die houding precies wat nodig is om samen goed door een deur te blijven kunnen, ondanks verschillen. “Op het moment dat een leefstijl zo belangrijk is dat die voor jou dé waarheid is, kan een relatie met iemand die er een andere leefstijl op nahoudt lastig zijn. Er ontstaan vooral problemen als je niet bereid bent compromissen te sluiten. Natuurlijk is het mooi als je al je overtuigingen en hobby’s kunt delen met je geliefde, maar in de praktijk is dat vaker niet dan wel het geval. Zo hou ik erg van koken, maar beleeft mijn man totaal geen plezier aan roeren in pannen. Ik kan daar heel lang over zeuren en ervan balen, maar ik kan er ook voor kiezen om mijn liefde voor koken met anderen te delen. Inmiddels heb ik vriendinnen die net zo dol zijn op koken als ik. Zolang je genoeg aspecten van het leven met elkaar deelt, is het verstandig om te accepteren dat er ook aspecten zijn die je niet kwijt kunt in je relatie. Het is niet erg als je verschillend bent, zolang je elkaars verschillen maar accepteert  en waardeert.” •

Zo houd je het leuk

Blijf nieuwsgierig naar elkaar. Volgens de bekende relatietherapeut Esther Perel maakt deze houding het makkelijker elkaars ideeën te respecteren en loop je minder risico om in een welles-nietesstrijd terecht te komen. Als je je oprecht verplaatst in wat de ander denkt en beweegt, zul je ook meer empathie kunnen opbrengen voor een andere manier van denken. Heb vertrouwen in jezelf. Een gezonde portie zelfvertrouwen maakt je namelijk minder gevoelig voor de mening van anderen, zoals die van je partner. Je hebt niet de goedkeuring van anderen nodig voor de manier waarop jij je leven leidt. Als een verschil in leefstijl regelmatig ontspoort in vervelende verwijten of een conflict, kan dat dus een teken zijn dat je onzeker bent. 

Tekst: Marlies Willemze, Beeld: Getty Images 

Leestip

bestel het boek hier

Lees ook

Afvallen met de hamsterbrein-methode

Echt rijk in honderd dagen

5 tips om spinnen uit je huis te verjagen

Sante 03 2024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen