Hoeveel invloed heeft slaap eigenlijk op je gewicht?
21 oktober 2022
Welke invloed hebben de hoeveelheid én kwaliteit van je slaap eigenlijk op je gewicht? Wij vroegen het diëtist Marie-José Torenvliet.
Marie-José Torenvliet: “Slaap is nodig om indrukken te verwerken, eten te verteren en spieren en organen te herstellen. Slaap heeft niet alleen invloed op je energieniveau, maar ook op je gewicht. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat structureel te kort of te lang slapen kan bijdragen aan een ongezond gewicht. Vroeger lag de nadruk bij een gezonde leefstijl vooral op gezond eten en voldoende bewegen. Tegenwoordig is er ook aandacht voor genoeg slaap.”
Soorten honger
“Er zijn verschillende verklaringen voor gewichtstoename door slaaptekort. De eerste is simpel: als je langer wakker blijft, heb je meer tijd om te eten. In mijn praktijk vertellen mensen vaak dat ze rond tien uur moe worden, eigenlijk naar bed moeten, maar tóch blijven zitten. Om de tijd te vullen of weer energie te krijgen, gaan ze eten. Dat is meteen een van de vijftien soorten honger die ik beschrijf in mijn boek (H)erken je honger: verveelhonger. Een andere soort die veel ouders zullen herkennen, is vermoeidheidshonger. Door gebroken nachten en een druk leven hebben zij slaaptekort. De vermoeidheid proberen ze weg te eten. Ze kiezen voor zoet eten en drinken, omdat deze het snelst energie geven. Daarnaast is het zo dat je minder verstandige keuzes maakt als je moe bent. Vergelijk het met alcohol: wanneer je gedronken hebt, krijg je vaak zin in ongezonde snacks. Vermoeidheid heeft hetzelfde effect. Om energie terug te winnen, raad ik aan om elke dag een paar korte pauzes van vijf tot tien minuten in te lassen. Gebruik deze om op te laden. Leg je telefoon aan de kant en kijk even uit het raam of ga op de bank liggen.”
Te lang slapen
“Vroeger was het misschien een prestatie als je met weinig slaap kon functioneren, inmiddels is bekend hoe ongezond dat is. Af en toe een korte nacht is geen probleem, maar structureel vijf uur slaap per nacht is niet goed. Volwassenen hebben gemiddeld zeven tot acht uur slaap nodig. Let op dat je ook niet te láng slaapt. Daarmee ontregel je de hormonen die alles in je lichaam regelen en sturen. Als je langer in bed ligt, heb je bovendien minder tijd om te bewegen. Toch is het niet zo dat je automatisch een gezond gewicht bereikt als je genoeg slaapt. Dat is ook afhankelijk van de andere drie pijlers: eten, bewegen en stress.”
Lees ook: Helpt bijslapen in het weekend?
Bron: Santé februari 2021, tekst: Maike Abma. Foto: Getty Images