Tips tegen uitstelgedrag (en de stress ervan)
22 juni 2024
Uitstelgedrag, het is zeker niet gemakkelijk. Maar wanneer je eenmaal die ene taak hebt afgerond, voel je je zoveel beter. Dokter Tamara vertelt erover.
“Al een jaar lang wil ik een column schrijven over uitstelgedrag. Over hoeveel stress het kost om iets niet te doen en steeds dat zeurende stemmetje te horen dat je het wél moet doen. En ja, je ziet ’m al aankomen: ik stelde het schrijven van deze column steeds uit.”
Dat uitstellen kwam doordat ik eerst het boek Slik die kikker! van timemanagement-expert Brian Tracy wilde lezen. Ik wist zeker dat ik het gekocht had, maar kon het niet meer vinden. Ik ga er niet nog eentje bestellen, dacht ik, ik moet gewoon beter zoeken. En dat ging zoals bij mij opruimen ook altijd gaat: ik begin met de vaatwasser. Als die halfleeg is, zie ik vanuit mijn ooghoek een berg was. Dan ga ik de was doen. Halverwege valt mijn oog op de vieze vloer en ga ik de stofzuiger halen. In the end heb ik allemaal losse eindjes en taakjes die half gedaan zijn.
Voel je lichter
Het boek heb ik zoals je begrijpt ook nooit meer gevonden. Gelukkig kun je op internet van alles over de methode lezen. Waar het op neerkomt, is dat je de taak waar je het meest tegen opziet als eerste doet. De kikker staat voor de moeilijkste taak van de dag, maar ook voor de belangrijkste. Slik je deze vieze, grote kikker al in de ochtend door, dan voel je je meteen lichter en krijg je daarna dus (nog) meer gedaan. Lastige taken uitstellen slurpt energie. De zoon van een vriendin van me zegt altijd: “Je krijgt het meeste stress van dingen die je níét doet.” Slechts een klein percentage van de mensen kan dat roepende stemmetje blokkeren. Bij de rest blijft het steeds om aandacht vragen.
Lees ook: 3 tips om van je belangst af te komen
Wat helpt nog meer tegen uitstelgedrag?
Meestal maken we de taken die we uitstellen megagroot in ons hoofd. Vaak zie ik er bijvoorbeeld tegenop om door mijn mail te gaan en denk ik dat het me uren gaat kosten. De taak opdelen in stukjes helpt mij. Ik zet een timer van drie kwartier en daarna mag ik stoppen. Meestal zit ik er dan zo lekker in dat ik nog even doorga en het afmaak. Maar dat hóéft niet. Zo wordt het een keuze en lijkt het of ik controle heb. Ik maak de omstandigheden ook zo ideaal mogelijk: met een lekkere kop thee en een leuk muziekje kruip ik achter mijn computer. Voor sommigen werkt het goed om het samen met iemand te doen. Je spreekt iets met elkaar af en je wilt de ander niet teleurstellen, dus dóé je het.
Voldaan gevoel
Losse eindjes afhechten en taken afvinken geeft een beloningsreactie in je brein. Er komen geluksstofjes vrij in je hersenen, zoals dopamine en serotonine. Wees je eens bewust van hoe je je voelt als je iets wél gedaan hebt. Wat levert het je op? Ik voel me bijvoorbeeld behoorlijk voldaan nu ik de laatste zinnen van deze column type. Het kostte me uiteindelijk maar twintig minuten; zo groot was die kikker niet. Terwijl ik met alle tijd en energie die ik in het uitstellen en wegdenken heb gestopt, zo ongeveer een boek over het onderwerp had kunnen schrijven.
Huisarts Tamara de Weijer (42) had jaren last van een prikkelbare darm en was altijd moe. Door gezonder te leven, viel ze 15 kilo af en is ze van bijna al haar klachten af. Die ervaring gunt ze iedereen. Met leefstijlprogramma’s, tv-optredens en boeken verleidt ze mensen graag tot gezond gedrag. Tamara schreef onder andere Het leefstijlboek; eet, beweeg, slaap & ontspan beter (Kosmos Uitgevers).
Tip van de redactie:
“Ja-maar” beperkt ons, terwijl “ja-en” grenzeloze mogelijkheden biedt. Berthold Gunster onthult in dit boek hoe je van een sceptische levenshouding naar een creatieve, energieke instelling overstapt, waarbij alles mogelijk wordt en leven een spel is. Transformeer je mindset. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Ja-maar wat als alles lukt?
TEKST TAMARA DE WEIJER, CATALIJNE ELZES
BEELD GETTY IMAGES, UNSPLASH