Amber Brantsen

Win het boek van Amber Brantsen

Nieuwslezeres Amber Brantsen vertelt in het november-nummer van Santé uitgebreid over haar leefstijl. Maar ook is ze openhartig over haar boek ‘Uit beeld – een persoonlijk verhaal over de (on)maakbaarheid van het leven’ waarin ze vertelt over de tijd dat ze anorexia had. Santé mag 3 exemplaren van het boek weggeven.

Amber over waarom ze het boek heeft geschreven: “Ik heb daar in interviews nooit iets over verteld. Maar juist door het geheim te houden, blijft het een soort taboe. Er zijn veel hardnekkige vooroordelen over eetstoornissen. Dat meiden met anorexia dun willen zijn of model willen worden, bijvoorbeeld. Zelf heb ik dat ook lange tijd gedacht – tot het mij overkwam. Een eetstoornis heeft niks te maken met eten. Het is een symptoom van iets anders, zoals een depressie of trauma. Met mijn verhaal wil ik laten zien dat het geen luxeprobleem is, maar een ernstige en destructieve ziekte.”

Lees ook:Sportdiëtist Saraï Pannekoek: ‘Met de ervaring van mijn eetstoornis help ik nu anderen’

‘Ik vond troost in het eten’

“Toen ik uit huis ging om te gaan studeren, had ik hoge verwachtingen van het studentenleven. Maar ik zat in m’n eentje in een kamer in Duivendrecht en voelde me nergens bij horen. Ik werd eenzaam en depressief, maar ik hield naar iedereen de schijn op. Ook naar mijn ouders. Troost vond ik in eten. Ik at geregeld zo veel Oreo’s, cake en M&M’s dat ik ellendig en kotsmisselijk in bed kroop. Het was mijn fix. Liever ziek dan me zo intens verdrietig voelen. Toen ik daardoor aankwam, wilde ik die kilo’s kwijt. Ik ging fitnessen en gezond eten, maar sloeg door. Ik moest van mezelf elke dag om zeven uur in de sportschool staan en leefde op een gegeven moment op bakjes kwark, crackers en een appel. Dat ik afviel, gaf me een gevoel van controle.”

Zo maak je kans

Wil je meer lezen? Doe dan mee aan de winactie waarbij we drie exemplaren van haar boek ‘Uit beeld – een persoonlijk verhaal over de (on)maakbaarheid van het leven’ mogen weggeven. Vul onderstaand formulier in om kans te maken.

Deze winactie loopt tot en met 11 december 2020.

Win het boek van Amber Brantsen

Gerelateerde artikelen