Kersttafel Wat is de kersttrend 2023?

Zo creëer je een mooie kersttafel

De feestdagen zijn een gezellige, maar ook drukke tijd. Het eten ‘moet’ op tijd op tafel staan, je wilt er zelf ook nog een beetje florisant uitzien en je zou het bijna vergeten, maar de tafel wil je ook nog een beetje feestelijk aankleden. Hoe doe je dat voorbereid doet? Met deze tips wordt het feestje!

Zie je door (kerst) bomen het bos niet meer door alle verschillende kersttafels? We zetten een aantal ideeën op een rijtje. Pinterest staat ook vol met heel veel mooie ideeën. Specificeer je zoekopdracht en aan de slag maar!

Een tafelkleed

De kersttafel begint natuurlijk met een mooi tafelkleed. Je hebt ze in heel veel verschillende soorten en maten. Van papier, kunststof of stof. Hoewel het misschien (qua vlekken) niet het meest praktisch is, is het wel mooi: een linnen of stoffen kleed. Wél handig: je kunt hem gewoon wassen en daarna nog veel vaker gebruiken. Dat is ook nog eens goedkoper én duurzamer. Ga je voor een donkere starry night of voor de klassieke hulsttakjes?

Kerstkleed
Shop hier

Servies

Het is natuurlijk niet nodig om een geheel nieuw servies aan te schaffen. Mix en match met verschillende borden en kommetjes die je in de kast hebt staan en combineer ze met nieuwe varianten. Zet een stenen bord op tafel, zet daar weer een glazen bordje bovenop en maak het af met een kommetje. Ook leuk: ga eens langs bij een kringloop in de buurt en zoek naar verschillende borden. Klinkt misschien rommelig, maar het heeft een prachtig resultaat. Maak het af met wijnglazen en waterglazen. Ook al drinken mensen misschien geen wijn, het geeft de tafel net wat extra’s.

Zara
Shop hier

Lees ook: Beste tip voor het ophangen van kerstlampjes

Bestek en servetten

Goud bestek geeft je kersttafel een chique en kerstig gevoel. Geen goud bestek in de la liggen? Combineer dan je bestek met mooie servetten. Houd daarmee rekening met het tafelkleed dat je uitgekozen hebt. Een kleed met een print? Kies dan voor servetten zonder print. Een basic kleed? Dan kun je kiezen voor servetten met een printje. Ben je een creatieveling? Borduur dan zelf iets op een stoffen servet. Bijvoorbeeld een ster, kerstboompje of naam (voor de gevorderden onder ons). Vouw de servetten mooi op of steek ze door een servetring.

Kerstdecoratie

Je kersttafel is nu gevuld met allerlei servies en bestek. Dan komt het leuke gedeelte: de decoratie. Daar kun je natuurlijk helemaal losgaan met wat bij jou past. Leg bijvoorbeeld het midden van de tafel met dennengroen. Zet daartussen (hoge!) gouden kandelaren met kaarsen voor wat extra sfeer. Het is ook mooi om vaasjes te vullen met dennengroen en rode besjes. Dat zorgt voor een écht kerstgevoel aan tafel.

TEKST RACHEL VIETH
BEELD GETTY IMAGES
24 NOVEMBER 2023