Placeholder

Wist je dit al over zout?

Wie had dat gedacht: dat zoete drop zouter is dan zoute drop? En wist je dat te weinig zout net zo schadelijk is als te veel zout? We hebben nog veel meer leuke weetjes over zout!

Te veel zout

85% van de volwassen Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen.

Sportdrank

Wist je dat je geen sportdrank nodig hebt als je tot één à anderhalf uur achter elkaar sport? Alleen water is dan genoeg. Op een heel warme dag of als je een langere hardloop of spinningsessie gaat doen, is het wel weer slim om je tekorten aan te vullen met extra mineralen.

Lees ook:7 dingen waar je zout voor kunt gebruiken

Salaris

Vroeger was zout zo kostbaar, dat Romeinse soldaten hun loon erin uitbetaald kregen. Ze ontvingen het zogeheten salarium, waarvan het woord ‘salaris’ is afgeleid.

9 gram

De aanbevolen hoeveelheid zout is 6 gram per dag, maar we lepelen met gemakt dagelijks 9 gram zout naar binnen.

Dooreetfactor

Bij een bepaalde concentratie zout en suiker in je eten ben je bijna unstoppable. Er gaat een seintje naar de hersenen waardoor je wordt aangemoedigd en een goed gevoel krijgt. Dit houdt aan zolang je dooreet, dus je krijgt een soort bodemdrang: het móét op. Chips, bewerkte borrelnoten, snoep en koek worden speciaal geproduceerd voor deze dooreetfactor.

Minder sterke botten

Een zoutoverschot kan leiden tot broze botten en botontkalking. Hoe? Als je natrium uitscheidt via de ontlasting, raakt je lichaam dat kwijt door calcium te verbruiken – de belangrijkste bron voor sterke botten. Een tekort hieraan kun je voorkomen door je voeding: de grootste calciumbommetjes zijn melk, kaas, zalm, broccoli, abrikozen, noten en tofu.

Te weinig zout

Te weinig zout is net zo schadelijk voor je als te veel: het is een libidokiller en veroorzaakt insulineresistentie. Die laatste is een teken van suikerziekte (diabetes mellitus) of stofwisselingsziekte. Maar snel zul je een zouttekort niet oplopen: met een gezond en gevarieerd eetpatroon zit je goed.

Zoutconsumptie

80% van onze zoutconsumptie komt niet uit het zoutvaatje, maar zit bijvoorbeeld in brood, ontbijtgranen, kant-en-klare sausjes of afhaalmaaltijden. 15% strooien we zelf over ons eten: 9 procent tijdens het koken en 6 procent aan tafel.

Drop

In zoete drop zit méér zout dan in zoute. De suiker onderdrukt namelijk het zoutgehalte, en dus is er juist meer van nodig.

Bron: Santé september 2018, tekst Esmir van Wering