hitte warm

Wat doet hitte met je lichaam?

“De temperatuur waarop je klachten ervaart, verschilt per individu. Over het algemeen beginnen de klachten bij zo’n 25 graden. Ouderen hebben sneller last van de warmte, omdat hun zweetklieren minder goed werken en zij daardoor minder transpireren. En juist dat is ontzettend belangrijk om warmte kwijt te raken. Ook hebben ouderen een minder goede dorstprikkel, waardoor ze te weinig drinken en hun temperatuur niet goed kunnen reguleren.”

Wat doet hitte met je lichaam?

“We hebben een aantal sensoren in ons lichaam, onder andere in het ruggenmerg, de bloedvaten en de huid. Deze sensoren meten de temperatuur en geven die door aan de thermostaat in onze hersenen, de hypothalamus. Als je lichaamstemperatuur boven de 37 graden komt – de kerntemperatuur –, zet de hypothalamus acties uit via het zenuwstelsel, zoals een betere doorbloeding. Er gaat dan meer bloed naar de huid, zodat je meer warmte kwijtraakt. Deze vaatverwijding zorgt vaak voor een rood hoofd. Ook worden de zweetklieren geactiveerd en ga je meer transpireren. Het vocht dat zweetklieren aanmaken, verdampt aan de huid en onttrekt warmte uit het lichaam. Hoe snel je lichaamstemperatuur stijgt, hangt af van de inspanning op zo’n warme dag. Als je weinig doet, stijgt die niet zo snel. Ook met een beetje wind koel je sneller af. Ga je af en toe het water in? Dan raak je zelfs 25 keer sneller je warmte kwijt. Maar als je fysieke inspanning verricht, bijvoorbeeld als bouwvakker of tijdens het sporten, kan je lichaamstemperatuur binnen een halfuur wel een graad stijgen.”

Lees ook: Kende jij deze 8 bijzondere feitjes over water al?

Strijd tussen organen

“Gemiddeld bestaat je lichaam uit vijf liter bloed. Er moet voldoende bloed naar de organen, zoals je hersenen, hart en nieren. Bij hoge temperaturen heeft de huid, een enorm vaatbed, ook voldoende bloed nodig om warmte kwijt te raken. Hierdoor ontstaat een soort ‘strijd’ tussen de organen. Je lichaam pompt het bloed sneller rond, maar bepaalde organen krijgen tijdelijk minder bloed en functioneren daardoor iets slechter. Dat zorgt soms voor een moe en futloos gevoel. Omdat je veel vocht verliest – soms
wel drie tot vijf liter per dag – is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Vrouwen transpireren over het algemeen minder dan mannen, omdat zij minder zweetklieren hebben. Mijn advies: probeer vooral door te gaan met het dagelijks leven, dus ook door te sporten. Je lichaam raakt daardoor sneller gewend aan de warmte.”

Bron: Santé juli/augustus 2021, Maira Hopman | Beeld: Getty Images