op blote voeten lopen

Waarom je vaker op blote voeten zou moeten lopen

Weg met die schoenen.

Op blote voeten lopen is al lang niet meer iets dat alleen hippie’s doen, steeds meer mensen kiezen ervoor om hun leven – deels – schoenloos door te brengen. Waarom? Omdat dat verrassend goed voor je is.

Actrices Angelina Jolie, Shailene Woodley, Jennifer Aniston en zangeressen Britney Spears, Katy Perry, Joss Stone en Miley Cyrus worden geregeld zonder schoenen in het openbaar gespot. Dat ziet er een beetje vreemd uit. Bovendien worden je voeten er vies van en loop je kans op ze te bezeren. Logisch dus, dat we onze wenkbrauwen optrekken als we blote voeten tegenkomen in het wild. Maar is dat terecht?

Zand en modder

In een wereld waarin we vaak omgeven zijn door betonnen jungles en kunstmatige oppervlakken, kan het gemakkelijk zijn om het contact met de natuur te verliezen. Een eenvoudige manier om dat contact te herstellen en tegelijkertijd tal van voordelen voor lichaam en geest te ervaren, is door vaker op blote voeten te lopen. Of het nu op het strand, in het park of gewoon in je achtertuin is, hier zijn redenen waarom je vaker op blote voeten zou moeten lopen:

  1. Verbinding met de Natuur: Het voelen van de aarde onder je voeten brengt je letterlijk dichter bij de natuur. Door direct contact te maken met de grond, krijg je een dieper besef van de texturen, temperaturen en structuren van de natuurlijke wereld om je heen.
  2. Verbeterde Balans en Coördinatie: Wanneer je op blote voeten loopt, moeten je voeten en enkels harder werken om je evenwicht te bewaren. Dit helpt bij het verbeteren van je balans en coördinatie, omdat je spieren en gewrichten zich moeten aanpassen aan de variabele oppervlakken waarop je loopt.
  3. Sterkere Voetspieren: Het dragen van schoenen kan leiden tot zwakkere voetspieren, omdat de schoenen vaak de natuurlijke beweging van je voeten beperken. Door op blote voeten te lopen, worden je voetspieren sterker en flexibeler, wat kan helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van je algehele mobiliteit.
  4. Stressvermindering: Blootsvoets lopen kan een kalmerend effect hebben op je zenuwstelsel en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het voelen van de grond onder je voeten kan een aardend effect hebben en je helpen om in het moment te blijven en je te verbinden met je omgeving.
  5. Betere Circulatie: Het blootsvoets lopen stimuleert de bloedcirculatie in je voeten en onderbenen. Dit kan helpen bij het verminderen van zwellingen, het verbeteren van de bloedstroom en het bevorderen van een gezonde voetfunctie.
  6. Verhoogde Sensorische Waarneming: Wanneer je op blote voeten loopt, worden je voeten blootgesteld aan verschillende texturen, temperaturen en oppervlakken. Dit stimuleert je zintuigen en kan je bewustzijn vergroten, waardoor je meer in contact komt met je omgeving.
  7. Kostenbesparend en Milieuvriendelijk: Last but not least, blootsvoets lopen is kosteloos en milieuvriendelijk! Je hebt geen speciale uitrusting nodig, geen schoenen om te kopen en het is een duurzame manier om te genieten van de natuurlijke wereld om ons heen.

Kortom, blootsvoets lopen biedt tal van voordelen voor zowel lichaam als geest. Dus waar wacht je nog op? Trek die schoenen uit, voel de grond onder je voeten en geniet van de vrijheid van blootsvoets wandelen!

mde reflexpunten die van je voeten naar alle delen van je lichaam lopen. Ieder klein hobbeltje en bobbeltje in de weg stimuleert die punten. Zelfs als het in het begin op bepaalde plekjes wat pijnlijk is, is dat op de langere duur goed voor je lijf. Een soort gratis voetreflextherapie, zeg maar.

Onderzoeker Clinton Ober schrijft in zijn boek Earthing dat wie letterlijk met zijn voeten in de aarde (of op zand, stenen, hout, gras) staat, contact maakt met het magnetische veld van de aarde, dat vol zit met negatieve ionen en die je lijf binnenstromen als je ‘aard’. Deze ionen helpen je relaxen en daardoor slaap je beter en zul je meer ontspannen voelen. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar eeuwenoude oefeningen als tai chi en yoga worden vast niet voor niets áltijd op blote voeten gedaan. En uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers in 2012 blijkt ook dat aarden het cortisolgehalte in je lijf in balans brengt. Coritsol kennen we ook wel als het stresshormoon, dat effect heeft op je stemming, op angsten, depressie en slaapproblemen.

3. Betere prestaties

Misschien wel het beste bewijs dat wat vaker op blote voeten door het leven gaan een gunstig effect heeft, ontdekten onderzoekers van de Bournemouth University. Zij observeerden decennialang schoolkinderen uit 25 verschillende landen die geen schoenen dragen in de klas. Zij blijken een stuk meer ontspannen dan de groep kinderen die wél schoenen dragen in de klas, omdat er meer een ‘thuisgevoel’ is. Ze komen uit zichzelf vroeger op school, lezen meer en blijven graag langer. Ook is er een betere concentratie tijdens de lessen en wordt er minder gepest. Een goede sfeer draagt ook weer bij aan de prestaties. En als dat bij kinderen zo werkt, zal dat bij volwassenen misschien net zo positief werken.

Tips om vaker op blote voeten te lopen

  1. Ben je om en wil je wat vaker schoenloos door het leven? Ga niet meteen zonder iets aan je voeten zes kilometer hardlopen op grof grind, maar bouw het rustig op. Kleine stapjes. Zo zorg je dat je voeten steeds sterker worden:
  2. Loop je echt nooit zonder schoenen? Begin dan binnenshuis. Schoenen uit, sokken uit en haal je tenen uit hun winterslaap. Wiebel ze en probeer ze ook afzonderlijk van elkaar te bewegen. Waarschijnlijk is dat in het begin nog best lastig, maar je zult merken dat je steeds meer controle over je spieren krijgt als je oefent.
  3. Masseer je voeten regelmatig. Zo leer je ze goed ‘kennen’ en zorg je ervoor dat je spieren soepeler en sterker worden en dus meer aankunnen als je op blote voeten naar buiten gaat
  4. Let op hoe je je voeten gebruikt tijdens het lopen. Waar ‘land’ je als eerste? In je hak, in het midden of in je teen? Hoe wikkel je je voet af? Als je bijvoorbeeld in één vloeiende beweging van je hiel naar je grote teen gaat, kun je experimenteren door eerst je hiel de grondt e laten raken, dan je kleine teen en dan pas door naar je grote teen. De botten aan de buitenkant van je voet zijn de grootsten en het meest geschikt om het gewicht van je lichaam te tillen.  Als je meer op de buitenkant van je voet loopt, helpt dat je knieën en je bovenlijf te versterken.
  5. Als je gewend raakt op blote voeten te lopen, ga dan zonder schoenen je tuin in, of balkon of dakterras op. Geen buitenruimte bij je huis? Loop blootsvoets door het park of maak een blotevoetenstrandwandeling.
  6. Begin met kleine stukjes, niet meer dan 20 minuten achter elkaar. Bouw daarna op.
  7. Luister naar je lijf. Loop je langzamer op blote voeten? Dat is niet erg. Voelt het in het begin een beetje vreemd of onwennig? Ook niet gek. Maar als je scherpe pijn voelt of je belemmerd wordt om normaal te lopen, stop dan op tijd.

Tip: ga naar een blotevoetenpad

Oefenen in het wild? Op steeds meer plekken in Nederland duiken blotevoetenpaden op: routes door de natuur die er speciaal voor gemaakt zijn ze op blote voeten te doen. En dat zijn dan geen geplaveide weggetjes, maar juist paden waar je met je voeten door de modder stampt, over bladeren wandelt en op keien loopt. Het enige dat je er níet vindt is bijvoorbeeld afval en as, waardoor je veilig van het gevoel van de aarde tussen je tenen kunt genieten en kunt wennen aan lopen zonder schoenen. Dit zijn 6 blotevoetenpaden die je kunt wandelen

Tekst: Rianne Sepers | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen