Placeholder

Te weinig vitamine D in aantal multivitamines voor peuters

De meeste peuters moeten weinig hebben van groente en fruit, dus er zijn veel ouders die hun kind een multivitaminepil geven om zo een tekort aan belangrijke vitamines te voorkomen. Toch voldoen niet alle merken multivitamines aan alle eisen.

 

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er een aantal merken zijn waarin te weinig vitamine D zit. Voor kinderen tot 4 jaar is het belangrijk om deze vitamine juist bij te slikken om een zeer zeldzame botziekte (rachitis) te voorkomen.

Vitamine D

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor kinderen tot vier jaar is 10 microgram. Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat te weinig vitamine D. Sommige merken bevatten weer te veel vitamine D.

Lees ook:Vitamine D: wondermiddel?

Te veel vitamine A

Ook zijn er drie merken waarin een veel te hoge hoeveelheid vitamine A en foliumzuur in zit en dat komt de gezondheid van een peuter zeker niet ten goede, meldt de Consumentenbond. Er zit zoveel vitamine A in die de aanvaardbare bovengrens overschrijft, zoals vastgesteld door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA).

Zo veel vitamine A kan zelfs een vergiftiging veroorzaken en te veel aan foliumzuur kan ervoor zorgen dat een eventueel tekort aan vitamine B niet wordt opgemerkt.

Kijk voor meer informatie over dit onderzoek op Consumentenbond.nl.

Gerelateerde artikelen