slapen met licht aan

Slapen met licht aan zorgt voor extra kilo’s

Niet alleen te veel snoepen en weinig beweging kunnen voor gewichtstoename zorgen, ook slapen met het licht aan zorgt voor extra kilo’s.

 

Uit Amerikaans onderzoek onder 44.000 vrouwen tussen de 35 en 74 jaar blijkt dat blootstelling aan kunstmatig licht ervoor kan zorgen dat de kans op overgewicht en obesitas groter worden, meldt Nieuwsblad.be. Onder de ondervraagden waren 17.000 vrouwen die met een nachtlampje in de kamer sliepen, 13.000 lieten ergens in huis licht branden en 5.000 lieten de televisie aan.

Lees ook: Niet elk pondje gaat door het mondje

Overgewicht

De vrouwen die het licht en televisie aan lieten staan tijdens hun slaap hadden 22 procent meer kans om overgewicht te ontwikkelen en 33 procent meer kans op obesitas dan de dames die in het donker sliepen, dus ook geen licht in hun kamer hadden van een wekkerradio.

De eerste groep kwam zo’n vijf kilo aan en ook hun BMI steeg gemiddeld met tien procent.

Aantal uren slaap

Het is helaas nog niet duidelijk waarom met licht slapen voor extra kilo’s kan zorgen, daar is nog meer onderzoek voor nodig. Hoofdonderzoeker Yong-Moon Park: “Het uitschakelen van de lichten beperkt de kans op obesitas bij vrouwen. We zagen de bevindingen zowel bij vrouwen die minder dan zeven uur sliepen als bij vrouwen die tussen de zeven en negen uur sliepen.”

Lichtje uit dus voor het slapen gaan!

Gerelateerde artikelen