vruchtbaarheidsbehandeling

Wat zijn de risico’s van een vruchtbaarheid behandeling?

Zoals bij elke medische behandeling, zijn ook aan vruchtbaarheidsbehandelingen risico’s verbonden.

Kans op infectie

Door de eicelpunctie tijdens de behandeling is er een kleine kans (één procent) op een infectie. Ondanks het schoonmaken van de vagina komen bij de punctie altijd bacteriën in of bij de eierstokken terecht. In de meeste gevallen heb je voldoende afweer tegen deze bacteriën. Als blijkt dat je een infectie hebt, krijg je klachten zoals toenemende buikpijn, abnormale afscheiding, koorts (38 graden en hoger) en een algemeen ziektegevoel. De infectie kan worden bestreden met antibiotica.

Nabloeding na punctie

Licht bloedverlies na een follikelpunctie is normaal. Soms (één procent kans) gebeurt het dat een van de prikgaatjes in de vagina na de punctie blijft bloeden. Dit is meestal te stelpen met een soort tampon en soms met een hechting. De kans op een inwendige bloeding is zeer klein. Als je last hebt van aanhoudende buikpijn of vaginaal bloedverlies kun je het best contact opnemen met de kliniek.

Overstimulatie

Als je voor je vruchtbaarheidsbehandeling medicatie hebt gebruikt om eicelrijping te bevorderen, dan bestaat er een kleine kans (twee procent) dat je Ovarieel Hyperstimulatie Syndroom (OHSS) ontwikkelt. Dit houdt in dat als gevolg van de hormoonstimulatie onverwacht veel te veel eiblaasjes zijn gegroeid, waardoor de eierstokken heel veel van het hormoon oestradiol zijn gaan produceren. Dit is een potentieel gevaarlijke complicatie, in het ergste geval kun je er zelfs trombose door krijgen en aan overlijden. Gelukkig is overstimulatie is makkelijk te vermijden, omdat van tevoren door bloedonderzoek de eicelreserve vast te stellen is.

Allergische reactie op medicatie

Bij alle soorten medicatie die geïnjecteerd wordt, kunnen lichte huidreacties optreden (roodheid, gevoeligheid, zwelling of jeuk). Ernstige allergische reacties komen zelden voor. En je kunt stemmingswisselingen krijgen door de hormonen.

Laat je goed voorlichten door de arts

Laat je voor je aan de behandeling begint goed voorlichten door je arts en stel alle vragen die je hebt aan hem of haar.

De relatie van Emily (36) werd verbroken. Voor het eerst begon ze echt na te denken over haar kinderwens.

Deze tekst is eerder verschenen in het januarinummer van 2018 | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen