29052024 San Centraalbeheer Zoriana Stakhniv Puvghybgzn8 Unsplash

Overlijdensrisicoverzekering bij een scheiding: behouden of stopzetten?

Veel stellen die samen een huis kopen of huren, sluiten een overlijdensrisicoverzekering af. Hierdoor kun je als weduwe of weduwnaar zonder financiële zorgen in je huis blijven wonen na het overlijden van je partner. Maar als jullie uit elkaar gaan, zeggen jullie dan ook deze verzekering op? Of kan het verstandig zijn om hem aan te houden? In dit artikel vertellen we je meer over de keuzes die je hebt.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Als je werkt, draag je waarschijnlijk ook bij aan de kosten voor levensonderhoud die jij en je gezin hebben. Hierdoor valt er een inkomen weg voor je nabestaanden als je komt te overlijden. Omdat veel vaste lasten (zoals hypotheek of huur van jullie huis) hetzelfde blijven, kan dit een (te) grote kostenpost worden.

Met een overlijdens­risico­verzekering (ORV) krijgen je nabestaanden eenmalig een bedrag als je overlijdt, zodat ze de kosten kunnen blijven betalen. Met dit geld kan bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek worden afgelost, waardoor de maandlasten omlaag gaan. Ook kan het eventueel ingezet worden voor andere hoge kosten voor levensonderhoud, zoals de kinderopvang of studie van de kinderen. Je kan zelf bepalen voor welk bedrag je je wilt verzekeren en hoe lang je wilt dat de verzekering loopt.

Opzeggen of door laten lopen na scheiding?

Wanneer stellen uit elkaar gaan, zeggen zij veel gezamenlijke zaken op, zoals verzekeringen. Ook kun je ervoor kiezen om de overlijdens­risico­verzekering stop te zetten. Toch is dit niet altijd de meest verstandige keuze, vooral als jullie samen kinderen hebben of als één van beiden kinder- en/of partneralimentatie betaalt aan de ander.

Als jij of je ex-partner overlijdt, vervallen de alimentatieplichtigen. Hierdoor kan de nabestaande financiële problemen krijgen, bijvoorbeeld bij de kosten voor eigen levensonderhoud en die van jullie kinderen. Wanneer jullie nog een overlijdensrisicoverzekering hebben, worden deze kosten (deels) opgevangen.

Maar ook wanneer geen van beide alimentatie betaalt maar jullie wel samen de kosten voor levensonderhoud van jullie kind(eren) delen, kan zo een verzekering veel financiële zorgen wegnemen. Zonder zo’n verzekering moet de nabestaande alleen opdraaien voor bijvoorbeeld de studie van jullie kind, terwijl jullie dat anders misschien samen hadden gedaan.

Wat moeten jullie regelen?

Als jullie een overlijdens­risico­verzekering hebben en gaan scheiden, moeten jullie samen bepalen of jullie deze willen behouden of stoppen. Het kan verstandig zijn om het te behouden: je kunt dan bij de verzekeringsmaatschappij navragen wat de hiervoor gekozen opties zijn. Indien deze verzekering gekoppeld is aan een hypotheek is het vaak wat lastiger om de verzekering voort te zetten. Overleg ook in dit geval met de verzekeringsmaatschappij over de mogelijkheden.

Willen jullie de verzekering stoppen? Dan is er van beide partners een handtekening nodig. Als jullie twijfelen wat in jullie situatie de beste keuze is, kan het verstandig zijn om jullie je hierover te laten informeren door een financieel adviseur.

Dit artikel is een partnerbijdrage.
Foto: Zoriana Stakhniv / Unsplash