zorgen om coronavirus

Nederlandse gezinnen maken zich zorgen om het coronavirus

Het coronavirus zet de wereld op zijn kop en dat is iets waar we ons zorgen over maken. Bij ruim de helft van de Nederlandse gezinnen wordt er sinds de uitbraak van het virus meer stress ervaren, hebben ze een korter lontje, voelen ze zich somberder en zijn ze minder vrolijk.

Dit blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van het Zilveren Kruis onder 1.059 volwassene van 18 jaar en ouder met thuiswonende kinderen.

Lees ook:#DASLIEF: wat we voor elkaar doen tijdens coronavirus

Wat zorgt voor de meest grote zorgen?

Er is een aantal dingen rondom het coronavirus waar de respondenten zich de meeste zorgen om maken. 64 procent maakt zich zorgen over de onzekerheid hoe lang de situatie rondom het virus nog gaat duren. 52 procent is bang dat iemand van het gezin ziek wordt. Van de gezinnen met kinderen ervaren ouders met kinderen op de basisschool veel stress.

Zo brengt het helpen van de kinderen met hun schoolwerk voor 37 procent van de ouders met basisschoolkinderen druk met zich mee. 43 procent maakt zich zorgen over de combinatie van schoolwerk van de kids met hun eigen werkzaamheden. Ouders met basisschoolkinderen ervaren meer stress dan ouders met jongeren of oudere kinderen, 48 procent tegenover 38 procent gemiddeld.

Welke maatregelen nemen ouders om de druk te verminderen?

Om de sfeer in huis goed te houden, bedenken ouders allerlei manieren. Dit zijn de vijf meest voorkomende maatregelen die ouders nemen:

  1. Structuur en ritme aanbrengen (41%)
  2. Waar mogelijk naar buiten met de kinderen (34%)
  3. Extra opletten dat kinderen gezonde voeding krijgen en voldoende drinken (22%)
  4. Kinderen proberen zo veel mogelijk individuele aandacht geven (16%)
  5. Kinderen uit laten slapen (14%)

Gerelateerde artikelen