medicijn om ms te genezen

Medicijn om MS te genezen lijkt dichterbij te komen

Multiple Scelerose (MS) is een ziekte die tot nu toe ongeneeslijk is. Maar wetenschappers van het Radboudumc lijken nu dichterbij een medicijn te zijn gekomen die de ziekte mogelijk kan genezen.

 

MS is een ziekte waarbij de beschermlaag rond de hersenzenuwen wordt beschadigd, waardoor zenuwen steeds minder met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor hebben M-patiënten steeds meer moeite met lopen, zien of voelen. In Nederland zijn er 17.000 MS-patiënten. De ziekte komt drie keer vaker voor bij vrouwen.

Lees ook:Vrouw ziek, man weg

DNA vergeleken

De onderzoekers hebben zich gericht op families waarin de ziekte voorkomt. Hierbij werd DNA van zieke familieleden vergeleken met het DNA van gezonde familieleden. Tijdens het onderzoek werd er een opvallende ontdekking gedaan: er werd een afwijking gevonden in het MBP-gen, een gen dat zorgt voor de productie van eiwit dat belangrijk is voor de beschermlaag rond de zenuwen.

Basis van MS

Volgens onderzoeker Geert Poelmans kan de MBP-genfout aan de basis van MS liggen. Daarnaast zijn er meerdere genen gevonden die eiwitten maken en waarin fouten zitten.

Gerichter zoeken naar medicatie

Door deze ontdekking kan er nu gerichter gezocht worden naar medicatie die de afbraak van de beschermlaag rond de zenuwen kunnen voorkomen.

Bron: RTLnieuws.nl

Gerelateerde artikelen