Hoge Hakken

Leuk om te weten: hoge hakken zijn gezond

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Wanneer we het over hoge hakken hebben, denken we niet direct aan comfortabele schoenen. Toch hebben we allemaal wel een paar hakken in de kast staan.

We dragen ze onder dat mooie jurkje, misschien naar het werk of bijvoorbeeld voor een avondje stappen of andere uitgaansgelegenheid. Schoenen met hoge hakken zorgen voor optisch langere benen en een vrouwelijk gevoel. Dat hoge hakken geliefd zijn, blijkt wel uit het feit dat de schoen een populair onderzoeksonderwerp is. Maar liefst meer dan 500 onderzoeken zijn er uitgevoerd naar de effecten van het dragen van schoenen met hoge hakken. Daaruit blijkt dat het wel degelijk voordelig voor onze gezondheid kan zijn om op hoge hakken rond te paraderen.

Lees ook:Zo wordt op hoge hakken lopen minder pijnlijk

Hoge hakken beïnvloeden je psyche

Carry Bradshaw, uit Sex and the City, verdomde het de deur uit te gaan zonder haar peperdure Louboutins, Jimmy Choo’s of Manolo Blahniks. In de immens populaire serie uit de jaren negentig kwamen de seksuele escapades van de vier hoofdrolspeelsters uitgebreid aan bod.

Dat hoge hakken een positieve impact hebben op je seksualiteit is wetenschappelijk aangetoond. Vrouwen voelen zich meer sexy en aantrekkelijker op hakken. Niet zo gek, wanneer je bedenkt dat mannen hun gedrag aanpassen richting vrouwen op hoge hakken. Een vrouw op hoge hakken krijgt eerder hulp van een man, dan een vrouw op lage schoenen. Hoe hoger de hak, hoe hoger de hulpbereidheid en hoe vaker een man zijn hoofd eventjes omdraait in het voorbij lopen. Onbewust, worden mannen sterker aangetrokken tot een vrouw op hoge hakken dan een vrouw op platte schoenen.

Train je spieren

Door het regelmatig dragen van hakken, trainen we onze enkelspieren. De spieren rondom de binnen en buitenkant van het enkelgewricht worden, initieel, sterker wanneer we regelmatig op hakken lopen. Dit effect is het grootst wanneer je hakken draagt van maximaal 7,5 centimeter. Om verslapping van je enkelspieren tegen te gaan, is het wel belangrijk je hakken niet dagelijks te dragen. Zorg dus voor voldoende afwisseling. De ene dag trek je platte schoenen aan, de volgende dag een paar sneakers en de dag daarna je hakken.

Gezond de hoogte in

Om je voeten zo gezond mogelijk te houden, kun je bij het aanschaffen van je nieuwe hakken met een aantal zaken rekening houden. Kies je bijvoorbeeld voor een sleehak, dan geef je jouw voeten meer steun over je gehele voet en komt niet alle kracht op de bal van je voet terecht. Ook kan een hak met een bandje over je wreef helpen je beter in balans te houden. Het spreekt misschien voor zich, maar kies je schoenen altijd in de juiste maat. Een te kleine of te grote schoen draagt bij aan meer onbalans en kan je veel overlast bezorgen. Een handig hulmiddel hierbij zijn de maattabellen die je vaak ziet bij online schoenenzaken, of laat je voeten eens opmeten. Wil je toch een hak hoger dan 7,5 centimeter? Draag ze dan niet dagelijks, maar bijvoorbeeld om de drie dagen.

Dit artikel is een samenwerking met Schoenen.nl

Gerelateerde artikelen