Kokosolie Matig Alcoholgebruik: Matige alcoholconsumptie, met nadruk op rode wijn, kan het HDL-cholesterol verhogen. Drink echter met mate.

Kokosolie: hoe gezond is het nou écht?

Kokosolie is al jaren een hit onder healthy foodbloggers. Maar hoe gezond is het eigenlijk? En als je kokosolie wilt gebruiken, welke variant kun je dan het best kiezen? Je leest het hier.


Kokosolie is populair. Grote kans dat je zelf ook een pot in de kast hebt staan. Veel mensen gebruiken het als alternatief voor bakvet of bakken er taarten mee. Kokosolie is ook heel geschikt om in te frituren, je kunt het namelijk tot hoge temperatuur verhitten. Ook vegans zijn dol op kokosolie (want het is 100% plantaardig) en smeren het bijvoorbeeld op hun brood in plaats van boter. Het succes van kokosolie is vooral te danken aan foodies en healthy bloggers, die het op internet aanprijzen als een superfood. Kokosolie zou onder andere helpen bij afvallen, goed zijn voor je huid en je geheugen, je weerstand verhogen en je beschermen tegen ziekten. Daarnaast zou kokosolie verzadigde vetzuren bevatten die gezonder zijn dan ‘gewone’ verzadigde vetzuren.

Veel verzadigd vet

Tot zover het goede nieuws, want je raadt het al: er is veel discussie over hoe gezond kokosolie nu eigenlijk echt is. Het Voedingscentrum stelt op zijn website dat kokosvet het meeste verzadigd vet bevat (87%) van alle vet- en oliesoorten. Te veel verzadigde vetzuren eten vergroot je risico op hart- en vaatziekten, omdat deze vetten het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Een beetje kokosvet kan geen kwaad maar, adviseert het Voedingscentrum, je kunt er beter niet te veel van eten. Gebruik liever plantaardige oliën als zonnebloemolie, olijfolie of sojaolie; deze oliën bevatten relatief veel (meervoudig) onverzadigde vetzuren die helpen je cholesterolgehalte gezond te houden.

Kokosolie Gezond Of Niet
Kokosolie Gezond Of Niet

Wat is er dan wel gezond aan kokosolie?

Het grootste deel van de verzadigde vetten in kokosolie bestaat uit laurinezuur, dat volgens kokosolie-adeptenjuist juist heel goed zou zijn voor de gezondheid. Laurinezuur zou ontstekingsremmend en antimicrobieel zijn en bovendien het goede HDH-cholesterol verhogen. Helaas is er voor deze claims geen sluitend wetenschappelijk bewijs, omdat er te weinig bruikbaar onderzoek naar is gedaan. Volgens critici is er wél overtuigend bewijs dat de verzadigde vetten in kokosolie het slechte LDL-cholesterol verhogen. Wil je toch graag kokosolie gebruiken? Dan is het in elk geval slim om er een te kiezen die van goede kwaliteit is, en om er matig mee te zijn.

Lees ook: kickstart de dag met een gezond ontbijt

5 tips bij het kiezen van goede kokosolie 

  1. De kokosolie moet koudgeperst zijn (extra vierge). Deze kokosolie is handmatig verkregen uit kokosnoten en heeft een zachte kokosgeur. Je herkent hem aan een lichtbruine waas onderin de pot. Koop geen geurloze kokosolie, deze heeft een chemisch bewerkingsproces ondergaan.
  2. Ziet de kokosolie spierwit? Dan is hij waarschijnlijk chemisch gebleekt. Kokosolie hoort een lichtgrijze kleur hebben, een beetje vergelijkbaar met de kleur van Keltisch zeezout.
  3. Koop alleen biologische kokosolie. Bij niet-biologische kokosolie worden de kokosnoten geteeld onder onbekende omstandigheden.
  4. Kies voor een zo zuiver mogelijke kokosolie. Dan weet je zeker dat deze onder eerlijke en leefbare omstandigheden is geproduceerd, en dat hij voldoet aan alle keurmerken, certificeringen, rapporten en kwaliteitsnormen. In Nederland is 100% zuivere kokosolie niet makkelijk te krijgen.
  5. Ga voor kokosolie in een glazen pot. Dat is duurzamer, en je kunt de potten hergebruiken. Bovendien kunnen plastic verpakkingen weekmakers afgeven. Dat geldt uiteraard niet voor allemaal.

Lees ook: 10 signalen dat je te veel suiker eet

Tip van de redactie

kokosolie
Klik hier

Tekst Annemiek de Gier | Beeld Getty Images

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop

Sante 03 2024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen