borstkanker

Meer inzicht overlevingskansen vrouwen met borstkankergen

Uit groot onderzoek onder 3.000 vrouwen uitgevoerd door het Erasmus MC is er meer inzicht gekregen in de overlevingskansen voor vrouwen met borstkankergenen BRCA1 en BRCA2.

 

Zo blijkt dat vrouwen met een BRCA1-mutatie een licht verhoogde overlevingskans hebben bij een preventieve borstamputatie, meldt NOS.nl. Maar de overlevingskansen voor vrouwen met het BRCA2-gen worden minimaal beïnvloed door een preventieve borstamputatie. Zo bleek dat de overlevingskans 100 procent was na een borstamputatie. Dat percentage lag op 98 procent zonder amputatie, maar met regelmatige controle.

Lees ook: Het leven tijdens en na borstkanker

BRCA2-gen

De Borstkankervereniging is niet heel erg verrast door de cijfers aangezien vrouwen die het BRCA2-gen dragen al langer te horen krijgen dat de overlevingskansen niet veel verbeteren door hun borsten preventief te verwijderen. Toch wordt er wel vaak voor deze ingreep gekozen, omdat het veel zorgen en stress wegneemt en vrouwen ook niet elk half jaar naar controle moeten.

BRCA1-gen

Van de 268 vrouwen die het BRCA1-gen hebben overleden er de afgelopen tien jaar twintig aan borstkanker. De vrouwen die beide borsten lieten verwijderen was de overlevingskans 99,7 procent. De vrouwen die niet voor deze ingreep kozen hadden een overlevingskans van 93 procent.

Het is het eerste onderzoek waarbij op deze manier naar het BRCA1- en BRCA2-gen is gekeken. Onderzoekers zeggen dat de resultaten nog wel bevestigd moeten worden in andere onderzoeken.

Gerelateerde artikelen