darmflora

Zo zorg je goed voor je darmflora

Huisarts Tamara de Weijer had jaren last van een prikkelbare darm en was altijd moe. Door gezonder te leven, viel ze 15 kilo af en is ze van bijna al haar klachten af. Die ervaring gunt ze iedereen. Met leefstijlprogramma’s, tv-optredens en boeken verleidt ze mensen graag tot gezond gedrag. Aan Santé legt ze uit hoe je goed voor je darmflora kunt zorgen.

In Nederland heeft een op de vier mensen maag-, darm- of leverproblemen. Dat zijn zo’n 3,7 miljoen mensen – en dan hebben we het alleen nog maar over degenen die naar de huisarts gaan. Deze problemen kunnen allerlei oorzaken hebben, maar we weten steeds beter dat ons microbioom van grote invloed is. Die term gaat over alle organismen die op ons hele lichaam leven: bacteriën, virussen, schimmels… Toch wordt er meestal onze darmflora mee bedoeld. We dragen een à twee kilo micro-organismen mee in onze darmen, waaronder zo’n 150 verschillende soorten bacteriën. En hier geldt: hoe meer soorten, hoe beter.

Tongzoenen helpt

Alleen al met tongzoenen wissel je zo’n tachtig miljoen bacteriën uit en dat is goed voor je (darm)gezondheid. Darmbacteriën zorgen niet alleen voor de vertering van ons voedsel, ze zorgen ook voor de verdringing van ziekteverwekkers en de aanmaak van hormonen. Als je darmflora uit balans is, kun je last krijgen van overgewicht, ziekten en allergieën, en er zijn steeds meer aanwijzingen dat je er somber van kunt worden.

Neem een huisdier (of twee)

Gelukkig heb je invloed op de samenstelling van je microbioom. Kinderen die borst- voeding krijgen, hebben wat dat betreft een streepje voor. Ook als je twee of meer harige huisdieren hebt, verbetert je microbioom.

Laat je kind gerust af en toe door je hond of kat onder kwijlen, vooral als deze dieren ook nog buitenkomen. Sinds ik dit weet, voel ik me een stuk minder rot over het feit dat mijn dochters vroeger stukjes brood van de vloer aten; haren eraf en hop,
in hun mond.

Wel of niet goed voor je darmen?

Wat je eet, heeft ook invloed op je micro- bioom. Prebiotische voedingsmiddelen als havermout, banaan, appel, ui, knoflook, asperges, witlof en prei kun je zien als een soort booster voor je darmbacteriën. Het eten van groente en fruit is sowieso bevorderlijk voor je darmen, maar vergeet ook zure melkproducten als karnemelk, yoghurt en biogarde niet. En, verrassend genoeg: koffie! Zonder suiker, dat dan weer wel. Stress en antibiotica zijn dan weer níét goed voor je microbioom. En met stress bedoel ik niet alleen psychische stress, maar ook lichamelijke. Extreme duursporten, zoals marathons rennen en honderden kilometers fietsen zijn geen aanrader voor je darmen, net als het slikken van antibiotica. Neem deze alleen als het echt niet anders kan en zeker niet bij griep. Slik je het onnodig, dan kan het alleen maar kwaad. Antibiotica doodt namelijk (ook) veel goede bacteriën en het duurt maanden voordat je darmflora weer hersteld is.

Santé februari 2022, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Trolley set met slot
TravelZ Big Bars Kofferset – Trolleyset 3-delig met TSA-slot
BESTEL HIER