Placeholder

Zo voel je je minder opgeblazen op reis

Voedingsdeskundige Anita Mulderij deelt handige tips om een opgeblazen gevoel op reis te voorkomen.

Anita Mulderij: 'Bijna iedereen heeft er wel eens last van (en wie dat niet heeft, is een geluksvogel): een opgeblazen gevoel wanneer je op reis bent. Bijvoorbeeld wanneer je na een lange vlucht in het land van bestemming aankomt, of na een aantal dagen wanneer je je tegoed hebt gedaan aan specialiteiten uit de lokale keuken.

Erg vervelend, zeker wanneer je juist toe bent aan een relaxte tijd. Toch zijn er aantal manieren om te voorkomen dat je dat opgeblazen gevoel elke keer weer moet ervaren. En wel met deze tips en tricks.

#1 Blijf in beweging
Wanneer je lang onderweg bent veroorzaakt dit al snel een opgeblazen gevoel. Maar wat kun je doen als je gedoemd bent om elf uur in een krappe vliegtuigstoel door te brengen? Probeer elke twee uur even op te staan. Loop rond of ga even naar het toilet. Zo zorg je ervoor dat je je spijsverteringssysteem up and running houdt. Voor lange tijd onderweg met de auto? Plan dan genoeg tussenstops in. Loop even rond op de parkeerplek, rek en strek en trek het liefst een aantal sprintjes waarbij je hartslag flink omhoog gaat. Dit geeft energie en doet je gehele lichaam enorm goed.

#2 Drink genoeg water
De droge lucht in het vliegtuig zorgt er al gauw voor dat je uitgedroogd raakt. En uitdroging bevordert een opgeblazen gevoel. Blijf daarom goed drinken. Vermijd drankjes die je juist uitdrogen – lees: alcohol en koffie. Misschien wel lekker tijdens zo’n lange vlucht, of kalmerend als die turbulentie je de keel uitkomt, maar niet de meest verstandige optie. Drink in plaats daarvan gedurende de vlucht water. Steeds wat kleine slokjes. Mooi meegenomen: je moet er veel van naar de wc. Heb je meteen wat beweging.

#3 Eet niet meer omdat je op vakantie bent
Op vakantie zijn we vaak iets minder streng voor onszelf. Een ijsje hier, een extra schep eten tijdens het buffet daar… De kans is dan groot dat je snel overeet. Dat betekent niet dat je niet kunt genieten, maar probeer wel zoveel mogelijk je normale eetpatroon aan te houden. Ga je bijvoorbeeld niet elke ochtend te buiten aan het lopend buffet, maar maak ook eens je eigen ontbijtje met yoghurt of havermout. Minstens zo lekker!

#4 Sla genoeg gezonde snacks in
Leuk uitstapje op de eerste dag: een buitenlandse supermarkt verkennen. Heb je meteen de gelegenheid om wat gezonde snacks in te slaan. Bijvoorbeeld ongezouten noten, Griekse yoghurt, fruit of groenten. Dit zorgt ervoor dat je een gezonde keuze tussendoor kunt maken, waardoor je niet alleen vol zit tot de volgende grotere maaltijd, maar je bespaart ook geld op een vette of zoete hap tussendoor.

#5 Pas je zo snel mogelijk aan aan de nieuwe tijdzone
Ver gevlogen en bevind je je nu elf uur vliegen verder? Grote kans dat je een jetlag hebt. Je eet wanneer je moet slapen en je slaapt wanneer je eigenlijk zou moeten eten. Het recept voor een opgeblazen gevoel, want het brengt de spijsvertering behoorlijk in de war. Is het etenstijd op je bestemming? Probeer dan iets te eten. Het liefst iets met veel vezels en weinig koolhydraten. Doodmoe, maar nog lang geen bedtijd? Probeer – zo goed en zo kwaad als dat gaat – wakker te blijven. En, als je wat eet: zorg dan dat dit iets vezelrijks is!'

Meer tips voor een mooi en gezond lijf? Kijk op JasperAlblas.nl voor gratis voedingstips en heerlijke gezonde recepten.

Beeld: Shutterstock