Placeholder

5 veelgestelde vragen over kwallenbeten

Wat moet je doen als je gebeten bent door een kwal. En belangrijk om te weten: helpt het echt om over de beet heen te plassen?

1. Bijten kwallen wel?
De term kwallenbeet, die meestal gebruikt wordt, klopt eigenlijk niet. Kwallen bijten niet, maar hebben tentakels waarmee ze gif in je huid spuiten. Het maakt je huid rood, pijnlijk en het kan jeuken of branden.

2. Is een kwallenbeet gevaarlijk?
Meestal is een kwallenbeet onschuldig. Maar let op: sommige exotische kwallen zijn wel gevaarlijk en giftig. Een voorbeeld daarvan is de Australische zeewesp. Ook als je allergisch bent of veel kwallenbeten hebt, kun je misselijk of duizelig worden. Soms komen  ernstigere verschijnselen zoals ademhalingsproblemen of overgeven voor.

3. Wanneer moet je medische hulp inschakelen?
Schakel medische hulp in als je gebeten bent door een kwal die mogelijk giftig is, als je flink gebeten bent of als er klachten optreden zoals hierboven beschreven. Je zou allergisch kunnen zijn.

4. Hoe behandel je een kwallenbeet?

  • Spoel een kwallenbeet af met zout water. Gebruik nooit zoet water, dat activeert het gif juist. Is er geen zout water in de buurt, spoel de beet dan niet af.
  • Wrijf niet over je huid. Zitten er restanten van tentakels in je huid, verwijder ze met een pincet.
  • Smeer de plek voorzichtig in met een crème tegen insectenbeten.
  • Bij bepaalde tropische kwallen helpt het om de plek met azijn te spoelen.

5. Helpt het om over een kwallenbeet te plassen?
Dit is een gerucht. Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn mensen die beweren dat het helpt.

Bron: Kwallenradar / EHBO Rode Kruis | Beeld: Shutterstock