Placeholder

Wat kun je geven bij leven?

Bij het woord ‘doneren’ denk je misschien meteen aan het Donorregister, maar je kunt ook veel voor iemand anders betekenen door tijdens je leven iets af te staan. Zelfs poep.

De kans is groot dat je weleens nagedacht hebt over de vraag of je orgaandonor wilt worden. Toen je op je achttiende een oproep van de overheid kreeg om je keuze vast te leggen, bijvoorbeeld. Of begin 2018, toen de Tweede Kamer besloot over te gaan op een ‘actief donorregistratiesysteem’. Vanaf 2020 staat achter de naam van iedereen die geen keuze vastlegt in het Donorregister ‘geen bezwaar’.

Lees meer over de doorwet.

Maar ook bij leven kun je van alles doneren: haar, bloed, een nier, urine en zelfs ontlasting. Waarom je dat zou doen? Om iemand te helpen die ziek is of dat is geweest. Meer redenen nodig? In veel gevallen krijg je voor donatie een medisch onderzoek. Zo weet je meteen hoe het ervoor staat met je eigen gezondheid. En volgens Fins onderzoek verkleint twee keer per jaar bloed doneren het risico op hartaandoeningen en kanker.

Maar wat valt er eigenlijk te doneren en hoe werkt het?
In het januarinummer van Santé vind je een overzicht van wat je kunt doneren bij leven. Inclusief een handig overzicht van waar je je kunt aanmelden als je interesse hebt.

Beeld: Shutterstock