Placeholder

5 verrassende voordelen van de zon

Bescherm je huid goed en profiteer van de voordelen van de zon.

1. Je wordt er vrolijk van
De warme zonnestralen op je huid voelen, geeft een positieve prikkel af aan de hersenen. Door de zon wordt het beloningssysteem in het brein gestimuleerd, en dat voelt goed. Tegelijkertijd worden er allerlei happy-hormonen aangewakkerd, zoals endorfine en dopamine. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij hoe je je voelt. Het is in feite een natuurlijk antidepressie-middel. Andersom geldt het ook: door te weinig (zon)licht kan er een dipje op de loer liggen.

2. Je brein werkt beter
Zonaanbidders hebben een beter geheugen, denkvermogen en concentratie dan mensen die liever de schaduw opzoeken, beweert de Amerikaanse psycholoog Matthew Keller. Hoe dit zit? Tijdens het zonnebaden tank je flink wat extra zonlicht bij. En dat doet niet alleen jou, maar ook je hersencellen goed. Sterker nog, je geheugen schijnt achteruit te kunnen gaan als je weinig of nooit buiten komt.

3. Het werkt ontspannend
Iedere vorm van warmte heeft een relaxende uitwerking. Het ontspant niet alleen je spieren, maar ook je hersenen. Of die warmtebron nou een hot tub is, een kop thee in je handen of de zon op een tropisch strand. Ben je gestrest? Ga dan een kwartier naar buiten en laat je verwarmen door het zonnetje.

4. Love is in the air
Het is bewezen door een onderzoek: in de zon word je sneller verliefd én versterkt de intensiteit van je verliefdheidsgevoel. Dat werkt vooral zo bij mannen. De Universiteit van Hawaï deed onderzoek naar het effect van de zon op geslachtshormonen. Wat blijkt? Zonlicht kan het testosterongehalte met dertig procent verhogen. En laten mannen daar nou meer van hebben dan vrouwen en hier dus vatbaarder voor zijn. Dus stijgt het kwik? Pak je kans en verover die leuke man.

5. Het verbetert je immuunsysteem
Je immuunsysteem draait beter op zonne-energie. Dit dankzij de nummer één weerstandsverbeteraar, daar is ie weer: vitamine D. Vitamine D stimuleert de aanmaak van het antimicrobieel eiwit in witte bloedcellen, waardoor je lichaam beter beschermd is tegen verschillende virussen en bacteriën.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock