Placeholder

Review: Fitbit Versa

De nieuwe Fitbit is niet alleen een activity tracker, maar ook een smartwatch. Santé’s Shirley heeft de afgelopen drie weken een Fitbit Versa mogen testen en deelt haar ervaring.

De looks
De Fitbit Versa ziet er met de afgeronde hoeken verrassend vrouwelijk uit. Om het vrouwelijke extra te benadrukken, heb ik gekozen voor de roségouden versie. De Fitbit met roségouden rand om het scherm wordt standaard geleverd met een peach-kleurig bandje. Ik heb als aanvullend accessoire gekozen voor een lichtgrijs leren bandje. Mijn polsen zijn vrij smal, toch is het scherm niet te groot en het bandje in maat S kan zelfs nog strakker.

Tijd om te testen
Het instellen van de Fitbit Versa is zo gedaan. Je installeert de app, vult wat gegevens over jezelf in en verbindt hem in no time met je Fitbit. Op het scherm van de Fitbit heb je toegang tot de belangrijkste informatie van de dag waaronder het aantal gezette stappen, hoeveel calorieën je hebt verbrand en je huidige hartslag. In de app kun je meer details vinden. Er valt veel meer te ontdekken over mijn activiteit dan ik had verwacht. Je kunt heel makkelijk de gegevens van de afgelopen tijd zien, waardoor je patronen kunt ontdekken.

Sport tracken
Een belangrijke functie van een activity tracker is natuurlijk het bijhouden van je trainingen en beweging. Je kunt een training starten in de Fitbit-app, of via het scherm. Handig: na tien minuten wandelen of fietsen, herkent de Fitbit de activiteit bijna altijd uit zichzelf. Als het goed is, wordt de Fitbit hier op den duur steeds slimmer in en zal hij bijvoorbeeld zelfs mijn pilatesles gaan herkennen aan bepaalde bewegingen die ik maak. De Fitbit Versa is waterdicht en kan zelfs je zwemtraining bijhouden.

Dagelijkse beweging
Fitbit helpt je niet alleen met tracken, maar ook om actief te zijn en blijven gedurende de dag. Zo houdt hij in de gaten of je onder werktijd ieder uur 250 stappen zet, met een kantoorbaan is dat voor mij soms best een uitdaging. Heb je geen 250 stappen gezet? Dan krijg je tien minuten voor het einde van het uur een melding die aangeeft hoeveel stappen je nog moet zetten. Een beetje extra motivatie. Het zorgt er regelmatig voor dat ik toch een extra kopje thee ga zetten.

Smartwatch
Je kunt met de Versa niet alleen je activiteit bijhouden, het is ook een smartwatch. Als je hem verbonden hebt met je telefoon kun je je berichtjes, herinneringen uit je digitale agenda en notifacties van apps erop lezen, je kunt zien wanneer je gebeld wordt en er zijn apps beschikbaar voor de Fitbit. Download bijvoorbeeld een agenda, een kaart, spelletjes of een Pomodoro-timer. De klok kun je customizen. Een grappig detail is Fitbit Labs, waarbij je een huisdier op je scherm hebt. Je moet genoeg bewegen om hem eten te kunnen geven. Doe je dat niet, dan loopt je kat weg. Tamagotchi all over again!

Slaaptracker
Een van de meest interessante functies vind ik de slaaptracker. De Fitbit houdt automatisch je nachtrust bij. De volgende ochtend kun je zien hoe lang en hoe goed je geslapen hebt, in een grafiek worden de verschillende slaapstadia getoond. Wakker worden is heel relaxed met de Fitbit. Op het ingestelde tijdstip begint hij subtiel te trillen om je pols. De eerste dagen zette ik voor de zekerheid nog mijn wekker, maar dat blijkt niet nodig: als je niet actief wordt, gaat de Fitbit na een paar minuten opnieuw trillen, maar dan iets harder. Veel fijner wakker worden dan met het geluid van een wekker.

Ik haal zelden acht uur slaap. De nacht zonder slaap bracht ik in het vliegtuig door en de dag erna had ik een jetlag. >

Wat heeft mijn Fitbit mij geleerd?
Fitbit confronteert me keihard met de feiten: mijn conditie kan beter. De eersten dagen beoordeelde mijn Fitbit me als 'poor'. Toen hij me iets langer kende, veranderde dat naar 'fair to average'. Er valt dus nog veel verbetering te halen. Zoals je in de grafiek ziet, kan mijn slaappatroon ook een stuk beter. Ik haal zelden de acht uur slaap per nacht, terwijl ik die acht uur eigenlijk wel nodig heb. Ik ben benieuwd of ik met behulp van mijn Fitbit de komende tijd mijn gewoontes kan verbeteren.

De Fitbit Versa is te koop voor €199,95, onder andere via Bol.com.

Deze review gaat over een product dat we gekregen hebben.