Plasangst: niet kunnen plassen op een openbaar toilet
8 maart 2018
Zit jij op een openbaar toilet wanhopig met je oren dicht en moet je je plas daarna alsnog noodgedwongen ophouden tot thuis? Kun je niet plassen op een openbaar toilet? Of zelfs niet op je werk of bij vrienden? Waarschijnlijk heb je last van plasangst.
Hoe vaak komt plasangst voor?
Een schrale troost, je bent niet de enige. Ongeveer 7 procent van de mensen heeft last van paruresis. Een aandoening die beter bekend staat als plasangst. 10 procent van de mensen is linkshandig, om maar aan te geven hoeveel 7 procent eigenlijk is. Het is bekend dat bij 58 procent van de mensen plasangst op school bestaat. Bij 14 procent is het erfelijk bepaald.
Verschillende vormen van plasangst
Er is weinig onderzoek gedaan naar plasangst, simpelweg omdat het moeilijk te meten is. Het is wel duidelijk dat er verschillende vormen zijn. Sommigen doen gewoon iets langer over plassen op een openbaar toilet, anderen kunnen niet eens in hun eigen huis naar het toilet als er visite is.
Wat kun je doen tegen plasangst?
Als je plasangst je niet belemmert, hoef je geen actie te ondernemen. Het kan zelfs met de jaren minder worden. Heb je er wel last van, dan kun je je door de huisarts laten doorverwijzen. Plasangst is een sociale angst, die in veel gevallen met therapie is op te lossen. De vereniging voor paruresis legt een ademhalingstechniek uit waar je baat bij zou kunnen hebben.
Bron: Elitedaily | Beeld: Shutterstock