Intermittent Fasting 2100x1440

Mirte over Intermittent fasting

Sportfanaat Mirte neemt ons mee in de wondere wereld van intermittent fasting. Iets dat ze zowel idioot als interessant vindt.

Mirte: ‘Toen ik klein was, werd er op gehamerd dat je ’s ochtends moet ontbijten. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Degenen die niet ontbeten, waren een beetje de paria’s van de groep en hadden op z’n minst niet echt verstandige ouders.

Volgens mij is er in al die jaren eigenlijk niets veranderd aan deze denkwijze. Op het nieuws zie ik onze Willem en Maxima eens per jaar een boterhammetje met hagelslag naar binnen werken op een basisschool in Schubbekutteveen. Zitten ze daar ‘het goede voorbeeld’ te geven op die te kleine kinderstoeltjes.

Nu was ik zelf eigenlijk ook altijd van mening dat ontbijten belangrijk was. Na acht uur slaap, kan je lichaam wel iets gebruiken, toch? Je metabolisme moet weer op gang komen, je hebt energie nodig om de dag te beginnen. Ik was (en ben?) van mening dat ik ‘s ochtends zonder m’n havermoutpap een soort slapende zombie ben. Slapend én zombie? Ja zo erg is het dan.

Wat is intermittent fasting?
Op de site van Laska las ik een artikel over intermittent fasting. Intermittent fasting houdt in dat je je lichaam in een vastenstaat brengt. Je eet dan in ieder geval meer dan 12 uur niets. Zo eet je bijvoorbeeld om 19.00 je avondeten, om dan pas weer de volgende dag om 12.00 aan de lunch te zitten. Dan heb je dus een vastentijd van 17 uur en een eettijd (ook wel ‘feeding window’ genoemd) van 7 uur. Maar waarom zou je dat in godsnaam doen? Ten eerste, kijk eens naar het lichaam van Laska. Ten tweede, er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan intermittent fasting toegewezen.

De voordelen van intermittent fasting
Wanneer je ‘normaal’ eet, is je lichaam eigenlijk altijd bezig met het verteren en verwerken van voedsel. Wanneer je je  lichaam in vastenstaat brengt, raakt je lichaam in een soort overlevingsstand. Om ervoor te zorgen dat je deze ‘verhongering’  overleeft, gaat je lichaam meer energie steken in het investeren en onderhouden van de cellen.

In het boek De voedselzandloper bespreekt de auteur Kris Verburgh calorierestrictie en vasten:
“Wetenschappelijk gezien is er maar een methode die het verouderingsproces aanzienlijk kan afremmen en die heeft te maken met onze voeding. Deze interventie heet calorierestrictie. Calorierestrictie bestaat eruit dat iemand ongeveer een vierde minder eet dan hij normaal nodig heeft. Het boek de Voedselzandloper vind je hier.

Calorierestrictie werd ontdekt door Clive McCay, een biochemicus en onderzoeker aan de Cornel University. Hij wilde weten wat er zou gebeuren als je ratten gedurende een groot deel van hun leven weinig voedsel geeft. Hij verwachtte dat zijn ratten vroeger zouden sterven omdat ze nooit voldoende te eten krijgen, maar het omgekeerde was juist waar. De levensduur van de ratten steeg en deze toename van de levensduur was evenredig met de mate van calorierestrictie. Bij fikse calorierestrictie, waarbij de ratten minder dan de helft te eten kregen dan ze normaal gesproken nodig hebben, steeg de levensduur van 1000 dagen naar 1800 dagen, wat overeenkomt met een levensduur voor mensen van 150 jaar.”

Gelukkig zijn wij geen ratten, maar er is ook onderzoek gedaan bij een meer verwante diersoort: de resusaap. “Gedurende twintig jaar aten deze resusapen 30 procent minder dan ‘normaal’. Na twintig jaar was al 37 procent van de niet-calorierestrictieapen gestorven, terwijl slechts 13 procent van de  callorierestrictieapen gestoven was. De sterfte bij de resusapen die aan calorierestrictie deden was 3 keer lager. De apen onder calorierestrictie hadden bovendien veel minder last van ouderdomsverschijnselen zoals verlies van spiermassa, kanker, hart-en vaatziekten en het inkrimpen van hersenvolume.”

Niet alleen dieren hebben baat bij voedselonthouding. Het schijnt dat personen die vasten er vaak jong uitzien voor hun leeftijd en vaak gezondere lichaamsparameters hebben vergeleken met personen die niet aan calorierestrictie doen. Zo hebben zij bijvoorbeeld een lagere bloeddruk en een betere glucose- en insulinehuishouding.

Het verschil tussen calorierestrictie en vasten
Calorierestrictie en vasten hoeven niet per se hetzelfde te zijn. Bij vasten kies je ervoor om je lichaam in de ‘overlevingsstand’ te krijgen door een bepaalde tijd helemaal niet te eten. Bij calorierestrictie wil je hetzelfde, alleen eet je dan wel continu  maar minder calorieën dan je nodig hebt.  Het komt er beide op neer dat je je lichaam ‘uithongert’.

Uithongeren?
Nu klinkt ‘uithongeren’ mij niet heel vrolijk in de oren. Ik houd van eten, van gezond maar ook zeker van ongezond eten. Nu heeft mijn google-research mij geleerd dat dit prima samen kan gaan met intermittent fasting.  Kijk, dat klinkt mij een stuk beter in de oren. Er zijn Intermittent Fasting’ers (bij dezen is dat een woord) die zeggen dat zolang je je aan de vastentijd houdt, het niet zoveel uitmaakt wat je tijdens je ‘window’ eet. Ik denk niet dat het gezond is om je in 7 uur vol te stouwen met hamburgers, chips en snoep, maar dat is het zonder aan intermittent fasting te doen ook niet. Maar je hoeft ook niet per se op chiazaad en geitenyoghurt te leven om de gezondheidsvoordelen te ervaren.  

Je kunt alleen oordelen als je het zelf probeert
Ondanks dat ik er wat sceptisch tegenover sta, ben ik ook wel erg nieuwsgierig geworden. Ik train al geruime tijd vrij intensief, waarmee ik best wat voortgang heb geboekt. Helaas kom je toch een keer op een punt dat je progressie niet meer zo hard gaat. Dan wordt het misschien tijd voor wat nieuws.

Ik heb besloten om Intermittent Fasting een kans te geven. Ik zeg niet dat ik het weken ga doen. Misschien houd ik het maar een dag vol en eet ik daarna de hele koelkast leeg.  Maar wie weet wat voor dingen het me brengt en ben ik straks een overtuigd Intermittend Fasting’er.

Tekst: Mirte Rey

Boekentip

intermittend fasten
BESTEL HIER

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.