Placeholder

Maken je hersenen je dik?

Voedingsdeskundige en gastblogger Anita Mulderij gaat vandaag in op deze vraag.

Anita: 'Letten op je gezondheid en afvallen, heeft niet alleen te maken met de juiste voeding en genoeg beweging. Je brein speelt hierin namelijk ook een rol. Als ons lichaam namelijk goed werkt, wordt honger automatisch gereguleerd door je hersenen. Je brein communiceert als het ware met bepaalde hormonen om dit voor elkaar te krijgen. Bij veel mensen met overwicht is de functie van die hormonen verstoord. Hoe kan dit? Waar heeft dat mee te maken? En vooral: hoe draai je dit weer terug?

De boosdoeners
Ze zeggen niet voor niets: je bent wat je eet. Wanneer je voornamelijk voeding tot je neemt dat veel koolhydraten of suikers bevat, worden er twee belangrijke delen van je hersenen aangetast. Namelijk het deel dat honger reguleert, en het deel dat het triggeren van herinneringen en verlangens beïnvloedt. Het zorgt ervoor dat je ‘vergeet’ te stoppen met eten, zelf wanneer je vol zit. Ze kunnen simpelweg hun zin in slecht en te veel voedsel niet meer bedwingen.

De appestat
De wát? De appestat is het deel in je hersenen dat honger reguleert. Als alles goed gaat, geeft de appestat ons een seintje als we vol zitten. Dit deel is ook gekoppeld aan de gebieden in de hersenen die reguleren hoeveel je beweegt. Het zorgt er dus voor dat je precies de juiste hoeveelheid calorieën voor jouw lichaam binnenkrijgt. Beweeg je minder? Dan eet je ook minder. Ben je slank? Dan doet de appestat zijn werk perfect. Heb je last van eetbuien en misschien ook van overgewicht? Dan kan dat betekenen dat de appestat zijn werk niet goed kan doen. Daardoor krijg je geen seintje als je eigenlijk al vol zit. Als je meer blijft eten en daardoor nog meer aankomt, wordt je behoefte om te bewegen ook onderdrukt. Kortom: een vicieuze cirkel.

Overeten
Overeten heeft te maken met aan ‘kapotte’ appestat. De appestat kan minder goed functioneren als het niet de juiste voeding krijgt. Doordat we veel voedsel de afgelopen decennia hebben vervangen door voedingsmiddelen met veel koolhydraten en suikers, is obesitas een veelvoorkomend probleem geworden. Overeten heeft dus niet per se te maken heeft met luiheid of een gebrek aan wilskracht. Door die grote hoeveelheden suiker wordt ons lichaam misleid te overeten. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat zoete en vette junkfoods het vermogen van ons geheugen aantasten. Dat betekent dat ook al hebben we meer dan genoeg gegeten, we door de geur van junkfood weer in de verleiding kunnen komen omdat dit gekoppeld wordt aan een goed gevoel.

Oplossing
Hoe zorg je nu dat je hersenen je niet meer verleiden om te overeten? Hoe komt het dat de appestat zijn werk niet meer goed doet? Door het voedsel dat je tot je neemt; namelijk voedingsmiddelen barstensvol koolhydraten en suikers. Daar zit de kern van het probleem! Begin dus bij je voeding. Vermijd bewerkte producten (daar zitten vaak suikers en toegevoegde ingrediënten in), eet zoveel mogelijk vers en bereid zoveel mogelijk zelf. En dat hoeft niet per se meer tijd te kosten of duurder te zijn.'

Meer tips voor een mooi en gezond lijf? Kijk op JasperAlblas.nl voor gratis voedingstips en heerlijke gezonde recepten.

Tekst: Anita Mulderij | Beeld: Shutterstock