Placeholder

Hoe zorg je voor een goede weerstand in de winter?

Hoe komt het eigenlijk dat we in de winter sneller ziek worden, en wat kun je ertegen doen?

Waarom worden we in de winter eigenlijk sneller ziek?
Snotteren, de zoveelste verkoudheid, of met een griepje op bed. In de winter is de kans groter om ziek te worden. Door een lagere weerstand zijn we vatbaar voor bacteriën en virussen. We verblijven in de koude maanden nou eenmaal dichter op elkaar, als het guur en nat is buiten nemen we massaal het openbaar vervoer en zitten we graag binnen. De kou heeft een nadelig effect op het functioneren van je slijmvliezen. Terwijl virussen met de kou juist langer overleven, daardoor kun je sneller een virus oppikken.

Een goede weerstand en gezonde leefstijl gaan hand in hand. Om deze winter sterker door te komen en de kans op een verkoudheid of griep te verkleinen, geven wij je de volgende tips:

1. Voldoende slaap
Van een goede nachtrust krijg je niet alleen energie om de dag door te komen, maar ook een betere afweer. Voldoende slaapt verbetert het geheugen van je immuunsysteem. Ziektes worden eerder herkent en je lichaam kan meteen in actie komen.  

2. Gezonde voeding
Groente, fruit, zuivel en volkorenproducten zijn heel belangrijk voor een goede weerstand. Een gevarieerd eetpatroon zorgt er voor dat je de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Met name vitamine C en D zijn in de winter extra belangrijk. Gezonde vetten mogen niet ontbreken, eet daarom af en toe een handje noten, een halve avocado of vette vis.

3. Goede hygiëne
Virussen verstoppen zich overal, denk aan deurknoppen, telefoons, toetsenborden en pinautomaten. Was dus geregeld je handen om de ziekteverwekkers buiten de deur te houden!

4. Voldoende beweging
Iedere dag een half uur intensief bewegen, geeft je weerstand een duwtje in de rug. Dus pak de fiets in plaats van de auto, of ga in de pauze een blokje om.

5. Voorkom langdurige stress
Stress heeft een negatief effect op het immuunsysteem. Door te lachen en te ontspannen voel je je niet alleen goed, maar deze twee dingen zorgen ook voor een positieve invloed op je weerstand.

6. Drink genoeg water en thee
Een juiste vochtbalans is heel belangrijk voor een goede afweer. Door voldoende te drinken worden afvalstoffen afgevoerd uit het lichaam. Drink iedere dag anderhalf tot twee liter water of thee.

Tekst: Rosemarijn Zandt | Beeld: Shutterstock