Placeholder

Hoe zit het met anticonceptie in de overgang?

Wat gebeurt er precies in de overgang en tot wanneer kun je zwanger raken?

Na je dertigste: minder vruchtbaar
Kinderen krijgen op of na je dertigste is tegenwoordig heel normaal. Toch ben je vanaf die leeftijd steeds minder vruchtbaar. Dat heeft te maken met je eierstokken; die produceren steeds minder eicellen. Als je twintig bent en zonder anticonceptie vrijt, heb je bijvoorbeeld elke maand twintig tot vijfentwintig procent kans om zwanger te raken. Ben je tegen de veertig, dan is die kans nog maar drie tot zes procent.

De kans blijft
Dat wil niet zeggen dat je dan niet meer hoeft na te denken over anticonceptie, stelt Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde en hoofd van de afdeling Voortplanting en Gynaecologie van het UMC Utrecht. Zolang je lichaam eicellen produceert, ook al zijn het er steeds minder, bestaat de mogelijkheid dat je zwanger wordt. Wil je dat niet, dan moet je anticonceptie gebruiken tot in de overgang.

Wat gebeurt er in de overgang?
De overgang, dat klinkt nu nog ver weg misschien. Maar het is toch goed even kort stil te staan bij wat er dan precies in je lichaam gebeurt. In een paar jaar schakelt je lichaam over van een normale menstruatiecyclus naar helemaal geen menstruaties meer. Gemiddeld duurt dit zo’n drie tot vijf jaar en ook tijdens deze jaren zou je in theorie nog zwanger kunnen raken, al wordt de kans steeds kleiner.

Wanneer begint de overgang?
Dat is lastig te zeggen. Bij de ene vrouw begint de overgang rond haar veertigste, bij de andere pas tegen de zestig jaar. Gemiddeld vindt de overgang rond 51 jaar plaats.

Hoe weet ik of ik in de overgang ben?
Het zou natuurlijk mooi zijn als je met een test kon bepalen of je al in de overgang zit; dan weet je ongeveer hoe lang je nog zwanger zou kunnen raken. De zelftests die op dit moment op de markt zijn, geven jammer genoeg niet veel houvast. Ze kijken naar de waarde van het FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) in je urine. Een verhoogde waarde zou erop kunnen duiden dat de overgang is begonnen, maar een negatieve uitslag wil niet zeggen dat dat níet zo is. Om te kijken of je kunt ophouden met anticonceptie zijn deze tests dus niet zo nuttig. Waarschijnlijk zijn er binnen nu en tien jaar andere tests beschikbaar, die een stuk betrouwbaarder zijn.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock