Placeholder

Hoe behandel je een insectenbeet?

‘Tijdens een uitje ben ik gebeten door een insect. Hoe behandel ik deze beet het best?’

Drogist Linda geeft advies:

Afhankelijk van welk insect de beet heeft veroorzaakt, zijn er verschillende methodes om de jeuk en zwelling te verlichten. Het is daarbij handig om te weten of insecten een giftige of een niet-giftige beet hebben. Giftige beten worden voornamelijk veroorzaakt door hommels, bijen, wespen, horzels en sommige mieren. Wanneer je allergisch bent voor bijen- of wespengif moet je direct behandeld worden met medicijnen. Gelukkig komen niet-giftige beten vaker voor en deze worden veroorzaakt door muggen, vlooien, luizen, teken en mijten.

Insectenwerende middelen
Omdat voorkomen beter is dan genezen, zijn er verschillende insectenwerende middelen verkrijgbaar bij drogist. Er zijn middelen op basis van citronella, DEET, eucalyptusolie. Citronella werkt het best in de vorm van kaarsen. Op de huid houdt de werking namelijk maar ongeveer een kwartier aan. Eucalyptusolie werkt ongeveer 8 uur, maar kan wat irritatie aan de slijmvliezen veroorzaken. Het best werken middelen op basis van DEET, deze zijn beschikbaar in verschillende percentages en verkrijgbaar in lotions, sticks, sprays en rollers. Zelf adviseer ik het liefst middelen die je niet meer met de hand hoeft uit te smeren. Hygiënisch en snel klaar! Zwangere vrouwen, kinderen tot 6 jaar en mensen die allergisch zijn voor DEET moeten oppassen en kunnen het best bij de drogist om een alternatief vragen. Helaas kan DEET ook irritatie aan de slijmvliezen veroorzaken.

Tips om insecten te weren
Andere manieren om preventief te werk te gaan: sluit ramen en deuren af met horren,  plaats een klamboe over het bed en draag kleding met lange mouwen en pijpen. Wat ook helpt tegen muggen is de ramen tegen elkaar open zetten. Muggen houden namelijk niet van tocht. Dat muggen af zouden komen op licht is een fabeltje. Muggen komen namelijk af op lichaamswarmte en -geur.  

Insectenbeten behandelen
Ben je toch gestoken door een insect, smeer de beet dan in met een verzachtende en jeukstillende zalf op basis van pramocaïnehydrochloride en zinkoxide. Zalf met tripelennamine kan ook verlichting geven, het is een antihistaminicum en werkt goed tegen jeuk. Daarnaast zijn aanstippennen, op basis van water en ammonium, ideaal. De beet kan snel en pijnloos aangestipt worden en je neemt de pen gemakkelijk mee in je tas.

Teek verwijderen
Een beet door een teek vraagt om een andere aanpak. De teek moet binnen 24 uur verwijderd worden met een speciale tekenpen (of door een ervaren persoon die dit goed kan tussen 2 nagels) zodat de teek in zijn geheel loskomt van de huid. Dep de teek absoluut niet eerst met allerlei vloeistoffen, dit werkt alleen maar averechts. Hierna maak je de huid schoon met alcohol of jodium.

Ziekte van lyme
Soms kan je door een tekenbeet geïnfecteerd worden met de ziekte van Lyme.  Wees alert op rode kringen of vlekken op de huid, ook als deze pas na enige tijd ontstaan. Griepachtige verschijnselen als een koortsachtig gevoel en spierpijnen kunnen duiden op een infectie. Heb je zulke verschijnselen of heeft de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten, overleg dan met de huisarts.

Beeld: Shutterstock



Wie is Linda?

Linda is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.