Placeholder

Freke: ‘Je kunt zo veel doen met producten die waardeloos lijken’

Een derde van al ons voedsel belandt in de afvalbak. Jammer, vindt Freke van Nimwegen (29). Als medeoprichter van restaurant Instock, dat kookt met producten die anders zouden worden weggegooid, zet ze voedselverspilling op de kaart.

Voedselverspilling gaat jou aan het hart. Waarom?
Freke: 'De cijfers rond voedselverspilling zijn shocking: in Nederland gooien we jaarlijks voor vijf miljard euro aan eten weg. Per persoon gaat het om zo’n vijftig kilo. Als je je een beetje bewust bent van het milieu, weet je wat voor impact dat heeft. Het is namelijk niet alleen het product zelf dat je weggooit. Ook alle energie die is gestoken in de teelt, de verpakking, het transport, de koeling en de bereiding gaat verloren.'

Hoe is Instock ontstaan?
'Ik deed een management traineeship bij Ahold en was een jaar assistent supermarktmanager bij Albert Heijn. Dagelijks werd ik met voedselverspilling geconfronteerd. Aan het eind van de dag werden onverkochte producten als brood, fruit en groente afgevoerd, terwijl die nog wel eetbaar waren. Frustrerend, kon dat niet anders? Al brainstormend kwamen mijn collega’s Selma, Bart, Merel en ik op het idee van een restaurant waar deze producten worden gebruikt. Een idee dat twee kanten op werkt: we redden letterlijk kilo’s eten en tegelijkertijd maken we mensen op een positieve manier bewust van voedselverspilling. We kregen de kans om ons idee onder de vleugels van Albert Heijn uit te voeren en in juni 2014 was restaurant Instock een feit.'

Restaurant Instock, Czaar Peterstraat 21, Amsterdam

Lees het hele interview met Freke in het julinummer van Santé.

Tekst: Belinda Fallaux | Fotografie: Bart Honingh | Visagie: Linda Huiberts