Placeholder

Eerste hulp bij wratten

Last van wratten? Geen paniek, ze mogen dan niet zo mooi zijn, ze zijn onschuldig en meestal verdwijnen ze vanzelf. Wil je er sneller vanaf? Deze middelen helpen je een handje.

Grote kans dat je weleens een wrat hebt gehad. Gelukkig zijn de meeste wratten onschuldig. Ze verschijnen ineens en verdwijnen meestal ook vanzelf. De meeste wratten zijn binnen een jaar weer weg, maar soms duurt het jaren tot ze zijn verdwenen. Wratten worden veroorzaakt door een virus, het zogenaamde humaan papillomavirus (HPV). Dit virus verspreidt zich door huid- op huidcontact. Als het virus in contact komt met je huid, kan er een wrat ontstaan. Als je een wratje openkrabt, komt het virus gemakkelijker naar buiten en kun je jezelf of een ander besmetten. Een ontstoken wrat kun je daarom het best een paar dagen afplakken met een pleister om verspreiding van het virus te voorkomen.

Verschillende soorten wratten
Er zijn verschillende soorten wratten. Waarschijnlijk ken je de gewone wratten wel. Ze komen vooral voor op je handen, maar zitten soms ook op je voeten. Ze voelen aan als ruwe knobbeltjes. Zit de wrat op je voet dan kan deze pijn gaan doen, doordat de wrat tijdens het lopen in het eelt wordt gedrukt. Daarnaast heb je nog waterwratten. Deze zijn glad, klein en hebben een putje erin. Ze kunnen overal op je lichaam zitten en komen vooral bij kinderen voor. Dan heb je nog de genitale wratten die op de geslachtsdelen zitten. Deze soort is besmettelijk en kun je tijdens de seks overdragen aan je partner. Deze wratten zijn rozerood of witgrijs en zijn erg vervelend, maar gaan vaak vanzelf weer over.

Goede hygiëne helpt
Het wrattenvirus komt overal voor, maar vooral in warme, vochtige ruimtes zoals zwembaden of gymzalen. Een goede hygiëne beperkt de kans op wratten. Deel bijvoorbeeld geen handdoeken met andere mensen. Heb je voetwratten? Was je voeten dan elke dag en het liefst zonder zeep. Droog je voeten goed af en trek dagelijks schone katoenen of wollen sokken aan. Draag daarnaast in gemeenschappelijke doucheruimtes en zwembaden slippers en in een sportzaal altijd schoenen.

Zo kom je van wratten af

  • Wratten verdwijnen meestal vanzelf, je hoeft ze dus niet per se te laten behandelen bij je huisarts. Als je pijn hebt door een wrat of je wilt er gewoon graag vanaf, kun je ’ zelf aanpakken of door de dokter laten behandelen.
  • Ga je zelf aan de slag? Gebruik dan een aanstipvloeistof of zelfzorgmiddel, dat lijkt op de bevriezingsmethode die de huisarts in zijn praktijk toepast. Je hoeft waterwratjes niet te behandelen. Ze verdwijnen vanzelf en behandelen heeft in sommige gevallen meer nadelen dan voordelen.
  • Stip je de wrat zelf aan, maar is deze na drie maanden nog niet weg of kleiner geworden? Ga dan even naar je huisarts. Hij of zij kan de wrat bevriezen met vloeibare stikstof. Dat is vaak pijnlijk en soms is ook meer dan één behandeling nodig om de wrat te laten verdwijnen.
  • Als een wrat bloedt, jeukt of verandert van grootte of kleur, kan dat betekenen dat de wrat kwaadaardig is. Maak ook dan even een afspraak bij je huisarts.
  • Bescherm tijdens de behandeling de gezonde huid rond een wrat met vaseline of een vette crème tegen irritatie. Om de huid te beschermen tegen de aanstipvloeistof kun je ook met een perforator een gaatje in een pleister maken en die over de wrat plakken. Zo kun je de wrat heel precies aanstippen met het middel zonder de rest van je huid te irriteren.
  • Laat genitale wratten altijd door je huisarts behandelen. Houd er rekening mee dat het maanden kan duren voordat de wrat kleiner wordt of verdwijnt.

Een wrat kan terugkomen
Zijn je wratten na het aanstippen met vloeistof eindelijk weg? Dan is de kans dat ze op een gegeven moment weer terugkomen, helaas erg groot. Eén op de twee mensen krijgt opnieuw een wratje op dezelfde plekken.

Met deze producten kun je zelf wratten behandelen.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock