Placeholder

Een hongerig gevoel

Soms heb je genoeg gegeten, maar hou je toch een hongerig gevoel. Hoe kan dat en wat kun je ertegen doen?

Vraag: Er zijn dagen dat ik genoeg heb aan vier boterhammen over de hele dag en avondeten, maar er zijn ook dagen dat ik onverzadigbaar lijk en dat ik na zes boterhammen nog niet genoeg heb. Terwijl ik op zo’n dag niet meer sport of verbruik dan anders. Ik zou graag willen weten hoe het komt dat ik de ene dag veel hongeriger ben dan de andere dag. L.O., ZEEWOLDE

Antwoord Diëtist Lenny Versteegden: ‘Het is belangrijk dat je een goed onderscheid maakt tussen fysieke en emotionele honger. Fysiek heeft je lichaam onder normale omstandigheden genoeg aan elke dag dezelfde hoeveelheid voeding. Wanneer je je ontbijt, lunch en diner op vaste tijden neemt en ongeveer vergelijkbare hoeveelheden eet, zou je de ene dag niet hongeriger moeten zijn dan de andere dag.

Je kunt extra honger (of een eetbui) wél uitlokken door te laat te eten. Verder kun je fysiek meer honger krijgen wanneer je te veel stress hebt. Onder invloed van stress wordt er namelijk meer van het hormoon insuline aangemaakt, waardoor je sneller honger kunt krijgen. Dit zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar is een wat langer proces.

Ten slotte ervaren veel vrouwen fysiek meer honger net voor en tijdens de menstruatie. Eet in die week steeds één boterham meer per maaltijd. Zorg voor structuur: eet op vaste tijden en vaste hoeveelheden, zodat je lichaam weet waar het aan toe is.

Ben je aan het lijnen? Dan weet je lichaam níét waar het aan toe is. Dat geldt met name wanneer je meer dan 0,5 tot 1 kilo per week afslankt. Wanneer je als vrouw minder dan 1200 kcal per dag binnenkrijgt, kun je op de gekste tijden honger of eetbuien krijgen. Als je op een gezonde manier afslankt en streeft naar minder dan 0,5 kilo per week afvallen, ontstaan deze gevoelens minder snel.

Emotionele honger betekent dat je bij bepaalde emoties (bijvoorbeeld verdriet,verveling, vermoeidheid en/of blijdschap) gaat eten en/of een hongergevoel hebt en (meer) wilt eten. Je zou eens voor jezelf na kunnen gaan bij welke emoties je geneigd bent meer te eten. Probeer eetbuien voor te zijn door op tijd afleiding te zoeken.’