De zeven zonden
27 april 2011
Schokkend: veel dagelijkse dingen die ons ‘gezond’ lijken, zijn helemaal niet zo gezond. Neem zo’n dagelijkse douche bijvoorbeeld. Da’s dus geen goed idee.
Zonde 1: iedere dag douchen
Stap jij ook iedere ochtend, middag of avond onder de douche? Probeer dat niet meer te doen, drukt de Britse dokter Nick Lowe ons op het hart. Veel mensen wassen zich volgens hem namelijk veel te veel. Warm water in combinatie met zeep veroorzaakt op den duur een droge en soms zelf ontstoken huid. Iedere dag onder de douche is dan ook helemaal niet nodig. Ga liever om de dag. Vind je dat moeilijk? Probeer dan met zo koud mogelijk water en zeepvrije douchegel te douchen.
Zonde 2: acht uur slaap per nacht
Raak jij ook in de stress wanneer je niet minstens acht uur per nacht kunt slapen? Onzin, zegt de Britse professor Jim Horne. Het is volgens hem namelijk veel beter om verdeeld over de dag/nacht te slapen. Zo is een power nap van 15 minuten overdag even effectief als een uur extra slaap ’s nachts.
De perfecte slaaproutine volgens Horne? Aan het begin van de avond twee uur slapen, dan avondeten en iets actiefs doen, daarna rond middernacht naar bed om twee à drie uur te slapen. Daarna weer even opstaan en dan weer een aantal uur naar bed totdat je in totaal zeven uur hebt geslapen.
Ook een goed ontbijt is belangrijk >
Zonde 3: spoelen na het tanden poetsen
(Bijna) iedereen doet ‘t. Tanden poetsen en daarna je mond spoelen met water. Niet doen, zegt tandarts Phil Stemmer. Daardoor haal je namelijk het hele beschermende effect van de tandpasta weg. Zijn advies? Tanden poetsen zonder water – dus ook niet je tandenborstel met tandpasta onder de kraan – en daarna niet spoelen. Wacht vervolgens minstens een half uur met eten en drinken.
Zonde 4: het ‘moderne’ toilet
‘Moderne toiletten zijn slecht voor ons’, aldus een groep Israëlische onderzoekers. Hurken in plaats van zitten op een toilet schijnt namelijk veel beter te zijn. Dit is natuurlijker en beter voor onze spijsvertering. Bovendien krijgen we door het ‘moderne’ toilet sneller aambeien, wat met hurken niet het geval zou zijn. Iets met te veel te druk zetten… Geen fan van hurkend boven het toilet hangen? Zet dan iets onder je voeten, waardoor je die hurk-positie krijgt.
Zonde 5: huishoudelijke klusjes
Een zonde die we graag overboord gooien: huishoudelijk werk. Amerikaanse wetenschappers beweren namelijk dat we hierdoor een verhoogde bloeddruk krijgen. Dit komt doordat de meeste mensen erg gestrest raken wanneer ze nadenken over boodschappen doen, koken en schoonmaken. Niet van het werk zelf, maar van het piekeren erover ontstaat dus die hoge bloeddruk. Bovendien resulteert te veel blootstelling aan schoonmaakmiddelen bij 1 op de 7 mensen in astma.
Een groot deel van de Nederlanders heeft een tekort aan vitamine D >
Zonde 6: fout ademen
De meeste mensen ademen helemaal verkeerd volgens psychotherapeut Neil Shah. Baby’s ademen namelijk vanuit de buik, maar naarmate we ouder worden verandert dit. We ademen alleen nog tot aan ongeveer het midden van onze longen, waardoor de frisse lucht niet ver genoeg komt. Geen goede zaak, aangezien bij het onderste gedeelte van onze longen de bloedvaten zitten die er o.a. voor zorgen dat er zuurstof in ons bloed wordt opgenomen.
Tijd om te oefenen dus. Bij het inademen moet je volgens Neil Shah je buik juist bol maken en dan inademen. Hou je borst helemaal stil. Adem vervolgens diep in en langzaam weer uit. Wanner je dit een paar minuten per dag oefent behaal je al grote resultaten, zoals een lagere bloeddruk.
Zonde 7: uitbuiken na het avondeten
Werken, avondeten, lekker relaxen voor de televisie en daarna naar bed. Voor velen een goede routine, maar volgens diëtist Claire MacEvilly niet aan te raden. Wanneer je na het avondeten namelijk niet meer actief bent, zet je eten al snel om in vet.
Haar advies? Eet ’s ochtends de calorierijkste maaltijd van de dag in plaats van tijdens het avondeten. Ook een snelle wandeling van 20-minuten na het eten is een goed idee. Bovendien benadrukt MacEvilly dat het een fabeltje is dat je na 20.00 of 21.00 uur niet meer moet eten omdat je dan niets meer verbrandt. Probeer gewoon iets actiefs te doen wanneer je ’s avonds calorierijk hebt gegeten.
Lees ook: appels als geneesmiddel >
(