Brandend maagzuur
10 juni 2013
1 op de 5 Nederlanders heeft wekelijks last van brandend maagzuur. Wat kun je ertegen doen?
Ingrid Kuiper (huisarts): ‘Brandend maagzuur geeft een brandend gevoel achter het borstbeen,wat kan opstijgen tot in je keel. Maagzuurproblemen worden veroorzaakt doordat maagzuur vanuit de maag terugstroomt in de slokdarm: reflux. Dit gebeurt als de spier die maag en slokdarm van elkaar scheidt, niet goed functioneert. Ook een breuk in het middenrif kan brandend maagzuur veroorzaken. Het bovenste deel van de maag kan bij een breuk omhoog komen in de borstholte, waardoor het maagzuur de slokdarm kan irriteren.
Als dat langdurig gebeurt, kan een ontsteking van de slokdarm ontstaan (oesophagitis). Bij een chronische slokdarmontsteking is de kans op slokdarmkanker iets groter. Hierbij spelen ook alcoholgebruik, roken en overgewicht een rol.
Brandend maagzuur verergert vaak bij een drukverhoging in de buikholte, bijvoorbeeld als je iets optilt, bukt of perst. Ook na een maaltijd en als je plat ligt, kunnen de klachten erger worden. Meestal bieden medicijnen uitkomst; antacida (zoals Rennies), H2-blokkers en protonpompremmers. In principe kunnen deze medicijnen levenslang worden gebruikt zonder noemenswaardige bijwerkingen.
Eventueel kan met behulp van een gastroscopie, waarbij met een flexibele scoop in slokdarm en maag wordt gekeken, de oorzaak van het zuurbranden worden achterhaald. Dit wordt meestal pas gedaan als iemand niet reageert op medicatie.
Zelf kun je ook maatregelen nemen; vermijd gasvormende voedingsmiddelen (koolsoorten, koolzuurhoudende drank), te veel koffie, alcohol en sinaasappelsap, pepermunt, chocola en vet eten. Draag geen knellende kleding, eet niet te laat op de avond en zet het hoofdeinde van je bed eventueel iets hoger. Ook stoppen met roken kan helpen.’
Gonneke Kloet (natuurgeneeskundig therapeut): ‘Brandend maagzuur kan ontstaan als er teveel maagzuur wordt geproduceerd. Behalve het brandende gevoel heb je daarbij ook vaak een opgeblazen gevoel en pijn inde bovenbuik, en soms zelfs een hese stem.
Om de maagzuurproductie te normaliseren, is allereerst een gezond voedingspatroon belangrijk. Eet kleine porties, niet te vet en vermijd prikkelende stoffen als kruiden en specerijen. Pas ook op met eiwitrijk voedsel, dat verhoogt de maagzuurproductie. Eet fruit het liefst op de nuchtere maag of een kwartier voor de maaltijd, zodat het niet gaat gisten in de maag. Veel water drinken is goed om het spijsverteringssysteem te reinigen, maar drink liever niet tijdens de maaltijd, dat verstoort de maagzuurproductie juist.
Andere tips: vermijd medicijnen die het maagslijmvlies irriteren, zoals sommige pijnstillers, en buk niet, maar buig door je knieën. Ik adviseer ook te stoppen met roken en overgewicht te voorkomen. Lichaamsbeweging is prima; het stimuleert de maag en spijsvertering. Tot slot verhoogt stress de maagzuurproductie. Zorg dus voor voldoende ontspanning.’