Placeholder

AGEs in voeding

AGEs (suiker-eiwitverbindingen) in voeding worden gezien als belangrijke oorzaak van veroudering. Door anders te koken – en iets vaker voor raw food te gaan – val je makkelijker af en blijft je lichaam gezond.

Wat zijn AGEs?
In onze voeding zitten stoffen die zorgen voor een heerlijke smaak, knapperigheid of een lekker bruin randje aan een stukje vlees of gebakken ei. Deze stoffen heten Advanced Glycation End Products. Die ingewikkelde term mag je meteen vergeten, we noemen ze liever bij hun afkorting, AGEs.

AGEs in ons lichaam
AGEs krijgen we binnen via voeding, maar ze ontstaan ook in het lichaam doordat glucose wordt gekoppeld aan collageen, andere eiwitten of vetten. Deze stoffen veroorzaken narigheid: ‘age’ betekent in het Engels ‘verouderen’ en dat is precies wat AGEs met je lichaam doen.

Meer weten over AGEs?
Nieuwsgierig naar meer? In het augustusnummer van Santé wordt haarfijn uitgelegd wat het effectis van AGEs en hoe je ervoor kunt zorgen dat je er niet te veel van binnenkrijgt.