Intermittent Living

Intermittent living: waarom zou je dat doen?

Intermittent living is een manier om je gezondheid een boost te geven. Waarom je het nog meer zou doen kun je lezen in dit artikel.

Een gezondheidsboost door intermittent living

Stress hebben we in het dagelijks leven al genoeg. Over deadlines die onhaalbaar zijn, je kind dat te vaak spijbelt, de kwakkelende gezondheid van je ouders. Het klinkt gek om vrijwillig nog een extra dosis stress op te zoeken, maar toch is dat precies wat je bij intermittent living doet. “Als je aan intermittent living doet, integreer je evolutionaire bekende stressoren terug in je leven”, zegt Siebe Hannosset, intermittent living-expert en auteur van Intermittent living – De helende kracht van koude douches en lege ontbijttafels. “We weten uit allerlei onderzoeken dat dit soort stressoren ons in het verleden sterker hebben gemaakt en ons opnieuw sterker kunnen maken.” Concreet: als je bewust een tijdje niet eet, heel intensief beweegt, ijskoud gaat douchen of stopt met drinken, zou dat je lichaam volgens de theorie van intermittent living een enorme gezondheidsboost geven.

“Als je de cellen in je lichaam regelmatig blootstelt aan dit soort evolutionair bekende stressoren, gaan onze cellen reageren op die stressprikkels”, legt Hannosset uit. “De celkernen realiseren zich dat ze worden blootgesteld aan gevaar, waardoor hun beschermingsmechanisme in werking treedt. Er worden anti-ontstekende eigen- schappen geactiveerd, je lijf gaat sneller ontgiften en de energiecentrales in je cellen gaan ‘aan’. Dit zorgt voor een energieboost, waardoor een gepaste reactie op de stressor kan worden gegeven.”

Survival of the fittest

Stel je jezelf bloot aan kou, bijvoorbeeld door een ijsbad te nemen of halfnaakt in de sneeuw te gaan rollen, dan moet je lichaam in actie komen en bruin vet activeren om je lichaamstemperatuur te verhogen. Het omgekeerde gebeurt als je de sauna instapt, dan moet je lijf je lichaamstemperatuur juist verlagen zodat je niet oververhit raakt. Hannosset: “Vroeger wist ons lichaam precies hoe we met zulke kortdurende stressoren moesten omgaan, omdat ze aan de orde van de dag waren. Tegenwoordig stellen we ons lijf ook nog wel bloot aan stressoren, maar dat zijn moderne die de hele dag doorgaan. Ons lichaam heeft geen antwoord op deze chronische stressoren, zoals de hele dag door eten of de hele dag door zitten.”

Een boterham met kaas als ontbijt, in de trein naar je werk een appel, bij de koffiebreak een koekje, als lunch soep en een salade, halverwege de middag een plak ontbijtkoek, later op de dag een paar handjes nootjes, dan avondeten, na het sporten een bakje fruit en welja, voor de lekker een stukje chocolade erachteraan. “Ook al eet je nog zo gezond, de hele dag door eten is een vorm van chronische stress op je systeem”, vertelt Hannosset. “Dat komt omdat je immuunsysteem wordt geactiveerd als je eet. Als je de hele dag door eet, staat je immuunsysteem constant aan en treedt er energieverlies op. De hele dag door zitten is ook zo’n chronische vorm van stress. Het ontregelt onze fysiologie, we zijn daar niet voor gemaakt.”

Appel

Welvaartsziekten

We ademen daarnaast de hele dag door alsof er een tijger naast ons staat, hoog via de borst en veel te vaak. “Dat is óók een vorm van chronische stress op ons systeem en zo kan ik nog wel even doorgaan”, zegt Hannosset, die benadrukt dat onze huidige manier van leven niet alleen maar verkeerd is. “De toegenomen technologie en auto­ matisatie heeft ons veel gebracht, maar het heeft ons ook kwetsbaar gemaakt. Er is een overvloed aan eten en drinken, aan stoelen, aan comfort. Dat maakt ons letterlijk ziek. Kijk maar naar hoe de welvaartsziekten de laatste twintig jaar in Nederland zijn toegenomen in aantallen: één op de twee Nederlanders heeft overgewicht, elke week komen er duizend nieuwe gevallen van diabetes bij.”

En dan heeft Hannosset het nog niet eens gehad over de toename van mensen met Alzheimer, Parkinson, depressies en burn­ outs. “De eerste homo sapiens waren vanuit de survival of the fittest ooit heel sterk”, aldus Hannosset. “Maar vandaag de dag zijn we juist heel kwetsbaar: dikker, zwakker en minder sterk. En misschien ook wel dommer. We kunnen alles opzoeken op onze vriend Google, Chat GPT maakt onze verslagen en samenvattingen, en zelfs ons eigen telefoonnummer kennen we niet meer uit ons hoofd. Intermittent living maakt je met wat kleine ingrepen weer sterk en fit, minder weerbaar voor ziektes en wie weet helpt het je ook wel om betere beslissingen te maken en sneller te denken.”

Lees ook: Intermittent living voor beginners: 9 tips

Uitzichtloze periode

Hannosset kwam met intermitting living in aanraking tijdens een vrij uitzichtloze periode van zijn leven. “Ik heb tien jaar lang een chronische vorm van de ziekte van Lyme gehad, in zo’n mate dat ik een auto­ immuunziekte ontwikkelde. Mijn tenen
en vingers stonden krom, ik had nierfalen en last van allerlei ontstekingsgerelateerde aandoeningen. Op mijn 24ste was mijn situatie zo slecht dat ik dacht dat ik in een rolstoel zou belanden. 

Ik heb heel lang gezocht naar een remedie, maar niets hielp. Totdat ik tijdens mijn opleiding tot ortho­ moleculair therapeut in contact kwam met dr. Leo Pruimboom, biochemicus en grond­ legger van het intermittent living concept. Hij besloot om mijn case als voorbeeld voor de klas te gebruiken en ontwierp een behandelplan van drie maanden, gebaseerd op de principes van intermittent living.”

Dat plan was veel intensiever dan wat je als gezond mens hoeft te doen, omdat Hannosset van heel ver moest komen, legt hij uit. “Zo ging ik onder meer vier keer per week in een ijsbad, bezocht ik drie keer per week een hete sauna, at ik maximaal twee keer per dag, vermeed ik suiker, gluten en vlees, dronk ik soms een dag helemaal niets en deed ik acht keer per dag ademhalingsoefeningen waarbij er veel CO2 in je bloed terechtkomt. Alles wat ik deed, was erop gericht mijn verstoorde immuunsysteem te geven wat er nodig was om de ziek­ makende bacterie lam te leggen.”

Energiek en fris

Dat werkte, want na drie maanden was Hannosset klachtenvrij. “Nu, zeven jaar later, voel ik me sterker, frisser en fitter dan ooit. Waarom? Omdat ik intermittent living ben blijven toepassen. Niet elke dag op dezelfde manier, dan zou het niet meer intermittent – letterlijke vertaling: met tussenpozen – zijn. De ene dag zoek ik een acuut zuur­stoftekort op door bewust te stoppen met ademen, de andere dag ga ik in een bad van 6°C zitten en zo nu en dan drink ik een hele dag helemaal niets. Dat zorgt ervoor dat ik continu energiek ben, goede beslissingen kan maken, laag in mijn ontstekingen zit, stabiele bloedglucosewaarden heb en fris in mijn koppie ben. Door intermittent living kan ik de sterkste versie van mezelf zijn, elke dag weer.”

Lees ook: Mirte doet al twee maanden aan Intermittent Fasting

Kleine veranderingen

Voor Hannosset is intermittent living zo levensveranderend geweest, dat het zijn missie is geworden om er zo veel mogelijk andere mensen mee te helpen. “Ik krijg soms het stempel dat het allemaal wel erg extreem is. Dat klopt, als je de link legt met dagen- lang niet eten of drinken. Dat ís ook extreem. Maar het mooie van intermittent living is dat de kleinste verandering al leidt tot een groots resultaat. Voor mij werkt het heel goed om mijn dag te starten met een bewuste manier van ademen: dertig keer diep in- en uitademen, afgewisseld met zo lang mogelijk mijn adem inhouden. En dat vijf, tien of twintig minuten lang.”

Ademhalen doen we allemaal, maar volgens Hannosset vaak op een manier die ons niet ondersteunt. “Door je dag te beginnen met deze ademhalingsoefening creëer je een betere zuurstofopname en verander je ook je stemming. Als je stemming verandert, verandert ook je gedrag. Dat is een heel fijn begin van wat allemaal nog gaat komen. Ik ben iemand die er ook van houdt om voor het ontbijt even lekker in beweging te komen: een halfuur flink wandelen, een uur intensief boksen of goed zweten tijdens hot yoga. Het voordeel van nuchter sporten in de ochtend is dat je bloedglucosewaarden de hele dag stabieler blijven, waardoor je minder last hebt van de bekende dipjes. Wat je doet, maakt niet uit, als het maar iets is wat je graag doet.”

Koude Douche

Koud douchen

Zeg je: ’s ochtends vroeg sporten is niks voor mij, dan is het kouder draaien van de kraan aan het einde van je douchebeurt een goed alternatief. Hannosset: “Dat hoeft niet lang te duren, zo blijkt uit onderzoek. Het Amsterdam Medisch Centrum monitorde een maand lang drieduizend personen en daaruit bleek dat een maand lang elke dag dertig seconden koud afdouchen al voldoende was om beter in je vel te zitten en minder vaak ziek te worden. Een andere makkelijke manier om intermittent living in je leven te integreren, is door je zittijd eens in het uur te doorbreken met een activiteit: de trap op en af rennen, jezelf een paar keer opdrukken of een paar keer snel van je stoel opstaan en weer gaan zitten.”

Zelfregulerend vermogen

Er zijn maar liefst 35 welvaartsziekten die worden gelinkt aan fysieke inactiviteit en langdurig zitten. “Als je daar verandering in aanbrengt door je hartslag eens in het uur een minuutje of twee omhoog te laten gaan, doe je je gezondheid daar een enorm plezier mee”, aldus Hannosset. “Er zijn ook veel onderzoeken die aantonen dat je productiviteit hoger is als je beweegt dan wanneer je zit, dus je hebt je werk evengoed waarschijnlijk sneller af. Daarnaast zou je je ontbijt kunnen uitstellen tot bijvoorbeeld tien, elf uur of misschien wel twaalf uur ’s middags. Dan heb je een vorm van intermittent fasting te pakken, waarvan is aangetoond dat het levensverlengend werkt, breinaftakeling tegengaat en zorgt voor een goede focus.”

Andere prikkels die in het concept van intermittent living passen zijn: het creëren van een dorstgevoel, jezelf cognitief uitdagen onder tijdsdruk, de hitte opzoeken in een sauna en je slaap expres onderbreken. Hannosset: “Je lichaam regelmatig uitdagen met verschillende, kortstondige stressprikkels is een ideale manier om je gezondheid te optimaliseren. Gezondheid wordt vaak gezien als de afwezigheid van ziekte, maar het is veel meer dan dat. Ik zie gezondheid als het zelfregulerende vermogen om energie te maken wanneer dat nodig is. Energie om goede beslissingen te maken, energie om je lichaamstemperatuur te verhogen of te verlagen, energie om in beweging te komen. Dat is wat intermittent living je brengt. It’s all about energy.” 

Zelf proberen?

In zijn boek Intermittent living – De helende kracht van koude douches en lege ontbijttafels (€ 24,99, Borgerhoff & Lamberigts) beschrijft Siebe Hannosset alle ins en outs van intermittent living. Hij inspireert je met zijn way of living en geeft je een toolbox voor een gezond en gelukkig leven. Zijn disclaimer: let op, de inzichten in dit boek kunnen je leven mogelijk voorgoed veranderen. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

TEKST FLEUR BAXMEIJER
BEELD GETTY IMAGES

Siebe Hannosset