Proteïnerepen

Hoe (on) gezond zijn proteïnerepen?

De ideale snack voor na het sporten: de proteïnereep. Maar is het wel zo verstandig om ze te eten? We leggen het uit.

Proteïnerepen worden regelmatig gegeten en de schappen in de supermarkt liggen er vol mee. Maar zijn ze eigenlijk wel zo gezond?

Gewikkeld in kleurrijke verpakkingen met veelbelovende claims worden ze gepresenteerd als de ideale gezonde snack na het sporten. Helaas maken eiwitrepen die claims lang niet altijd waar. Allereerst bevatten ‘proteïnerepen’ – zoals ze ook vaak worden genoemd – meestal helemaal niet zo veel eiwitten als ze doen voorkomen. Pas als er minstens zo’n
15 gram eiwit inzit, kun je spreken van een eiwitrijke snack. Daar voldoen veel repen in de supermarkt niet aan. Wat er dan wél veel in zit? Suiker, zoetstoffen en zout. Een eiwitreep zou je dan ook gemakkelijk een ‘koolhydratenreep’ kunnen noemen. Daarbij bevatten sommige eiwitrepen wel 300 tot zelfs meer dan 400 calorieën, waardoor het niet zo’n geschikt tussendoortje is.

Niet nodig

Wil je na het sporten een gezonde snack, dan is onbewerkte voeding altijd de beste keuze. Ga voor een stuk fruit of snoepgroentes. Wil je een eiwitrijk tussendoortje, neem dan bijvoorbeeld een gekookt eitje of (plantaardige) zuivel. Ook volkoren granen, peulvruchten, tofu, tempé en noten zijn goede bronnen van eiwitten. Met een gezond voedingspatroon is het dan ook niet nodig om extra eiwitten tot je te nemen door middel van repen of shakes.

Volwassenen hebben gemiddeld 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Weeg je 65 kilo, dan is dat zo’n 54 gram eiwit per dag. Vegetariërs, veganisten, zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en fanatieke kracht- en duursporters hebben iets meer nodig. Die laatste groep, de sporters, hebben zo’n 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht nodig. Volgens het Voedingscentrum krijgen we in Nederland voldoende eiwit binnen, óók sporters. Sterker nog: we zouden zelfs meer eiwit binnenkrijgen dan nodig.

Lees ook: Is een proteïnereep echt een gezonde snack?

Betere keuze

Ten opzichte van bars als Snickers en Mars, zijn eiwitrepen natuurlijk wél een veel betere keuze. Ze bevatten minder calorieën, verzadigde vetten en suikers. Dus heb je een zoete craving, dan kunnen eiwitrepen helpen die te sussen. Een hogere eiwitinname dan de eiwitbehoefte leidt niet tot meer spiergroei. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof of wordt opgeslagen in de vorm van vet.

2 tips bij het kiezen van een proteïnereep

Check de verpakking

Negeer de veelbelovende claims op catchy verpakkingen, maar check wel de ingrediëntenlijst en voedingswaarden. Het is pas echt een eiwitrijke reep als er minstens 15 gram eiwit in zit. Let daarnaast op de hoeveelheid suikers en verzadigde vetten en op de aanwezigheid van kunstmatige zoetstoffen.

Maak ‘m zelf

Een gezondere eiwitreep maak je makkelijk zelf. Meng fijngehakte noten, gesneden dadels en havermout goed door elkaar en voeg 100% pure pindakaas, een beetje honing of ahornsiroop, (plantaardige) melk of water toe. Mix tot een glad beslag. Te nat? Voeg dan extra havermout toe. Te droog? Dan kun je nog wat water of melk toevoegen. Zet het, al platgedrukt in een ovenschaal, zeker 3 uur in de koelkast. Daarna kun je het in repen snijden en maximaal 24 uur bewaren in de koelkast.

Tip van de redactie:

De Fitbit Versa voorziet je van gepersonaliseerde inzichten welke je helpen om jouw doelen te bereiken. Met je work-out om je pols kan je snel van start. Ben je meer een renner of fietser dan geeft de GPS tracker je inzicht in afgelegde kilometers en bijbehorende tijden. En ga je naar bed, ook dan gaat de watch met je mee. De Fitbit Versa volgt automatisch de tijd die je doorbrengt in lichte, diepe en REM-slaapstadia en helpt je hiermee om de kwaliteit van slapen te verhogen. En dit is nog maar een fractie van wat deze Fitbit allemaal kan… Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Fitbit Versa

Fitbit Versa

Smartwatch dames - Peach

BRON VOEDINGSCENTRUM
TEKST MARA RUIJTER