Midnight Snack 1000x1440

Hoe gezond is het om ’s avonds laat nog te eten?

Voel jij regelmatig de drang om nog even te snacken vlak voor het slapengaan? Voedingsdeskundige Manon Wouters legt uit of dat een goed idee is.

Manon Wouters: “Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig ’s avonds laat eten, ongezonder leven en vaker overgewicht hebben. Het is niet het tijdstip, maar het feit dat je in de avond vaak ongezonder eet, wat voor overgewicht zorgt. Veel mensen hebben het onderzoek verkeerd geïnterpreteerd en denken dat calorieën dubbel tellen als je ’s avonds eet, maar dat is niet zo. Een calorie is een calorie. Je komt pas aan in gewicht wanneer je gedurende een dag meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.”

Invloed op je lichaam

“Over het algemeen eten mensen later op de avond ongezonder. Als je op de bank zit en zin hebt om wat te knabbelen, is een toastje of chips een makkelijke keuze. Bovendien zijn we ’s avonds minder goed in staat om gezonde keuzes te maken, omdat ons brein dan vermoeid is van alle keuzes die je overdag hebt gemaakt. ’s Avonds snacken is vaak een gewoonte. Wanneer je op de bank voor de tv zit, geeft je brein vanzelf een seintje: het is tijd voor iets lekkers. Vlak voor het slapengaan een zware maaltijd eten, is niet aan te raden. Tijdens het slapen komt je lichaam in een soort ruststand terecht en kost het veel moeite om een grote maaltijd te verteren. Eten kan onverteerd in je darmen blijven
zitten, waardoor je darmklachten krijgt en je slaap verstoord raakt. Eet je laatste grote maaltijd daarom het liefst minimaal drie uur voor bedtijd. Een lichte snack is geen probleem, want met een lege maag naar bed kan je nachtrust ook verstoren.”

Maak een eetwissel

“Je kunt de gewoonte om in de avond ongezond te snacken doorbreken, maar dat is best lastig. In plaats van helemaal te stoppen met snacken, kun je een ongezond product ook vervangen door iets gezonds. Bij gezonde snacks moet je denken aan tomaatjes, een cracker met mager beleg of een schaaltje yoghurt met wat fruit, maar ook een handjevol noten of chocola met meer dan 70 procent cacao. Wat ook helpt, is de bekende als-dan-methode. Bijvoorbeeld: als ik ’s avonds op de bank zit en ik heb zin in een zak chips, dan neem ik een schaaltje kwark. Maak hem specifiek en prent het je goed in, want dat maakt het makkelijker om jezelf een gezonde gewoonte aan te leren. Kies eerst voor één eetwissel en breid pas uit wanneer je die onder controle hebt. Maak het jezelf makkelijker door ongezonde snacks niet in huis te halen óf helemaal achter in een kast of achter in de kelder te leggen. Leg gezondere producten juist in het zicht: vooraan in de koelkast of in een fruitschaal op tafel.”

Favoriet van de redactie

BK Bourgogne braadpan

Bk Braadpan Ad
Shop