droge mond

Dít kun je doen tegen een droge mond

Heb je regelmatig een droge mond? Dat kan zorgen voor een slechte adem, maar het is ook niet zo goed voor je gebit. Tijd om je droge mond aan te pakken.

Hoe ontstaat een droge mond?

Iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Het kan ontstaan wanneer je te veel hebt gepraat, het kan een bijwerking zijn van medicijnen die je gebruikt of je hebt te veel alcohol gedronken. Het is ook mogelijk dat je te weinig speeksel aanmaakt. Naar schatting maakt zo’n zes tot acht procent van de bevolking te weinig speeksel aan.

Lees ook:De oorzaken van een metaalsmaak in je mond

Het nut van speeksel

Speeksel beschermt de tanden en kiezen tegen onder andere cariës, tanderosie en ontstekingen. Het zorgt ervoor dat tanden en kiezen opnieuw kalk opnemen (remineralisatie) en daardoor weer sterker worden na beschadigingen. Verder beschermt speeksel je lippen, mondhoeken, tong en het slijmvlies van de mond tegen orale infecties.

Chronisch droge mond

Bovendien speelt speeksel een rol bij de bloedstolling en wondgenezing van weefsels in de mondholte. Vooral het gebruik van bepaalde medicijnen, autoimmuunziekten en bestraling in het hoofd-halsgebied leiden nogal eens tot hyposalivatie, de officiële benaming voor een chronisch te droge mond.

Wat kun je doen tegen een droge mond?

  • Eet verspreid over de dag, zodat je regelmatig iets kauwt. Dat stimuleert de speekselproductie.
  • Zorg dat je genoeg drinkt.
  • Lichzure producten zoals komkommer of sinaasappel stimuleren de speekselproductie en zijn daarom goed om te eten.
  • Vermijd roken en alcohol.
  • Heb je last van een extreem droge mond? Bezoek dan bij twijfel de huisarts. Die kunnen je verschillende middelen voorschrijven, bijvoorbeeld om de werking van speekselklieren te stimuleren of een middel dat tandbederf voorkomt.

Bron: Santé archief