Dit is het eetdagboek van arts Nora Hendriks
29 september 2025
In de rubriek ‘Eetdagboek van’ nemen we deze keer een kijkje in die van Nora Hendriks, arts en auteur van Het menopauze taboe.
Wie is Nora Hendriks?
Nora Hendriks (65) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Antwerpen. Ze is jarenlang huisarts geweest in België en Spanje. Daarnaast is ze gespecialiseerd in Functional Medicine en met name in hormoonbehandelingen. In 2019 publiceerde Nora het boek Het menopauze taboe, waarin ze uitlegt hoe behandeling met bodyidentieke hormonen zorgt voor meer energie en vitaliteit. Nora woont met haar man in Spanje.
Eetdagboek Nora Hendriks
Ontbijt
“Soms maak ik scrambled eggs op een sneetje toast, belegd met hummus en avocado – heerlijk hartig en vullend. Op andere dagen kies ik voor iets fris: een kommetje kokos- of biologische yoghurt met een mix van zaden, noten en vers fruit. Blauwe bessen zijn mijn favoriet, liefst biologisch. En als ik wat extra groenten wil binnenkrijgen, maak ik een smoothie met drie soorten groenten en twee soorten fruit. Een handje noten, wat gebroken lijnzaad, snufje kaneel en een lepel eiwitpoeder erbij en ik kan er weer tegenaan.”
Lunch
“’s Middags eet ik graag een grote salade, boordevol verschillende soorten groenten, het liefst uit de tuin. Vaak met wat geitenkaas of een gekookt eitje. Als er restjes zijn van het avondeten, neem ik die mee als lunch. En als het snel moet, eet ik twee gekookte eieren op toast met een laagje hummus – simpel, maar voedzaam.”
Avondeten
“Mijn avondmaaltijden zijn meestal vegetarisch, met een variatie aan groenten en vaak peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten. Eén à twee keer per week eet ik vis, maar ik probeer vooral creatief te zijn met plantaardige gerechten. Gluten vermijd ik zoveel mogelijk, zonder er dogmatisch in te zijn.”
Tussendoor
“Meestal een handje noten of een stukje kaas. Op warme dagen heb ik een zwak voor ijs. Maar zelfs dan kies ik ervoor om het na een maaltijd te eten – dat helpt om mijn bloedsuikerspiegel stabieler te houden. Gemiddeld drink ik zo’n twee alcoholische consumpties per week. Bewust en met aandacht.”
LEES OOK
Fotografie: Sandra Gasco
Tekst: Belinda Fallaux
Uit andere media