afweertroepen

De belangrijkste afweertroepen voor je weerstand

Wat zorgt erin je lichaam nu precies voor dat je een goede weerstand hebt. Zij het je darmen of misschien wel je bloed? Santé zocht het voor je uit.

 

Beenmerg

Hier worden witte bloedcellen en lymfocyten gemaakt: de belangrijkste ­cellen van het immuun­systeem. Omdat de witte bloedcellen constant hard aan het werk zijn tegen indringers als ­bacteriën en virussen, gaan sommige maar een paar dagen mee. Je beenmerg blijft daarom cellen produceren.

Lees ook:Wist je dit al over je weerstand?

Thymus

Dit orgaan zit verstopt tussen je borstbeen en je hart (bij dieren ook wel bekend als zwezerik).
De thymus maakt een bepaald soort lymfocyten: de T-lymfocyten. Deze cellen gaan vrijwel je hele leven mee en worden vooral geproduceerd in je kindertijd, tot je een jaar of vijftien bent. Daarna zit het werk van de thymus erop en krimpt hij.

Milt

Een filter- en opsporingsorgaan: al je bloed stroomt erdoorheen. Het is ook de verzamelplaats voor ­lymfocyten nadat die zijn aangemaakt door het beenmerg. In de milt wachten ze of er bacteriën en virussen zitten in het bloed dat langskomt. Zijn die er, dan gaan ze ­meteen in de aanval.

Lymfeklieren

Lymfe­klieren werken plaatselijk: ontstaat ergens in je lichaam een infectie, dan komen er nog meer lymfocyten in de drainerende lymfeklier het dichtst bij de infectie en zwelt die op. Bij keelontsteking kun je dus vergrote klieren voelen in je nek. Heb je een infectie in je arm, dan zwelt de lymfeklier in je oksel waarschijnlijk op.

Darmen

Een van de belangrijkste organen in het immuunsysteem. Geschat wordt dat zestig à zeventigprocent van de cellen van het immuun­systeem rondom je darmen zit. Dat moet ook, want je darmen vormen een open verbinding met de buitenkant van je lijf. Dat betekent ook dat bacteriën die je ziek kunnen maken makkelijk kunnen binnen­komen. Daarom zitten er veel lymfocyten verspreid in de darmwand en hebben je darmen een soort lymfeklierachtige structuren: de platen van Peyer. Die bevatten speciale immuuncellen die constant de inhoud van de darm scannen op indringers.

Tekst Priscilla Borgers | Beeld: shutterstock

Gerelateerde artikelen