7 tips tegen onderprikkeling
1 maart 2024
Overprikkeld raken horen we regelmatig voorbij komen, maar het tegenovergestelde bestaat ook. Zo ga je onderprikkeling tegen.
Bijna iedereen voelt zich weleens overprikkeld. Maar het tegenovergestelde komt ook vaak voor: te weinig geprikkeld worden, oftewel onderprikkeling. Hierdoor kun je je depri, futloos en leeg voelen. Waak voor de bore-out.
Experimenteer
Pas als je nieuwe dingen probeert, kom je erachter waar je wel blij van wordt. Wat geeft jou voldoening, uitdaging, blijheid of zingeving?
Blijf jezelf ontwikkelen
Nieuwe dingen leren is goed voor de hersenen en het geluksgevoel. Slim dus als je niet lekker in je vel zit of wanneer je merkt dat je verveeld bent in je werk. Het maakt niet uit wát je leert, zolang je er zelf maar in geïnteresseerd bent. Of je nu gaat voor persoonlijke groei of met een spiegel- reflexcamera wilt leren fotograferen – je krijgt er weer nieuwe energie van.
Doe iets leuks met collega’s
Als mensen zich minder met elkaar verbonden voelen, kunnen ze gedemotiveerd raken. Dat betekent heus niet dat je de hele dag moet vergaderen. Doe liever samen een teamcoachingsoefening of brainstorm. Of, nog leuker: plan een uitje dat niet per se werkgerelateerd is.
Kom uit je comfortzone
Als je in mineur bent, heb je waarschijnlijk de neiging om jezelf een beetje te verstoppen. Logisch, maar niet per se helpend. Maak juist wél dat punt in de vergadering, ook al vind je het eng. Of ga eindelijk dat rapport of plan uitwerken dat je al maanden voor je uitschuift, omdat je niet goed weet hoe je het eigenlijk moet aanpakken.
Lees ook: Altijd gestresst? Misschien is je brein overprikkeld
Zoek hulp tegen onderprikkeling
Misschien weet je wel dat je niet blij wordt van je werk, maar niet wat je dan wél wil. Zoek dan hulp bij een loopbaancoach of arbeidspsycholoog.
Boetseer je baan
Dat er dingen anders moeten, betekent niet meteen dat je ontslag moet nemen. Je kunt ook gaan job craften, waarbij je aan je takenpakket gaat sleutelen. Deze methode werd begin deze eeuw ontwikkeld door de Amerikaanse organisatie- psychologen Jane Dutton en Amy Wrzesniewski van Yale University.
Tip van de redactie:
In Wanneer je lichaam nee zegt stelt Gabor Maté dat verborgen stress onze gezondheid ernstig kan schaden. Het moderne leven veroorzaakt een disconnect tussen lichaam en geest, wat onze gezondheid benadeelt. Maté, puttend uit zijn medische ervaring, onderstreept de mind-bodyconnectie in ziekte en benadrukt dat mensen de innerlijke wijsheid hebben om te genezen. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.
Wanneer je lichaam nee zegt
TEKST YASMINE ESSER
BEELD UNSPLASH, GETTY IMAGES