Vrouw Drinkt Cocktail Door Een Rietje

Word je sneller dronken als je door een rietje drinkt?

Een cocktail met een gekleurd rietje ziet er hartstikke feestelijk uit, maar er hangt ook een hardnekkige kroegmythe aan vast: als je alcohol door een rietje drinkt, word je sneller dronken. Feit of fabel?

Het is een feit, maar wel met wat nuance. Want ja, je kunt inderdaad iets sneller dronken worden door een rietje, alleen is het effect zó klein dat je het waarschijnlijk niet eens merkt. Toch zit er een interessante uitleg achter.

1. Snelle opname via je gehemelte

Als je uit een glas drinkt, stroomt alcohol vooral over je tong. Maar met een rietje komt het rechtstreeks langs je gehemelte. En dat is sterk doorbloed en bedekt met een dunne huid. Hierdoor kan een deel van de alcohol direct opgenomen worden in je bloed, nog vóór het je maag bereikt. Het slaat dus in feite een paar stappen over.

2. Lagere luchtdruk

Door het zuigen aan een rietje ontstaat een iets lagere luchtdruk in je mond en daardoor verdampt er meer alcohol. Die damp adem je in en komt zo via je longen rechtstreeks in je bloedbaan. Ook dat versnelt het effect.

3. Alcoholdamp

Als je met een rietje drinkt, neem je kleine slokjes in dunne straaltjes. Dat vergroot het contact met de lucht, waardoor er ook meer alcohol kan verdampen. Die damp adem je in en ook dat komt (een beetje) via je longen in je bloed.

Maar… maakt het veel uit?

Niet echt. De hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt blijft gewoon hetzelfde: één standaardglas blijft één standaardglas, met ongeveer 10 gram alcohol. Je lever doet er nog steeds zo’n anderhalf uur over om dat af te breken. Of je nu uit een rietje drinkt of niet.

LEES OOK

Uit andere media