Waarom denk ik de hele dag aan eten?
28 mei 2024
Voedingsdeskundige Anki Willemsen was dag in dag uit bezig met eten. Ze geeft tips om deze gedachtestroom te doorbreken.
Vanaf mijn elfde had ik overgewicht. Ik ging naar een diëtist en kreeg lijsten mee met wat ik wel en niet mocht eten. Geen snoep of koekjes meer en geen appelmoes. Vanaf dat moment was ik er de hele dag mee bezig. Wat mocht ik eten, hoeveel zou ik eten? Het werd een strijd.
Obsessie met eetregels
Heb jij hier momenteel last van? Je bent niet alleen! Een obsessie met eten start vaak bij een eerste dieetpoging waarbij je wilt afvallen of gaat ‘opletten’. Er komen steeds meer eetregels in je hoofd. Maar het lukt je niet om je eraan te houden. Na elke mislukte dieetpoging worden je gedachten negatiever. Zo ontstaat een ongezonde relatie met eten en krijgt voeding een foute of zelfs verboden lading. ‘Van taart word jij dik!’
Lees ook: Dít is het eetdagboek van Anki Willemsen van ‘Lazyfitgirl’
Ongelukkig gevoel
Je gedachten over eten en je eetgedrag zijn in de loop der jaren geautomatiseerd geraakt in je hoofd. Je bent ‘goed bezig’ of ‘slecht bezig’. Het gevolg is dat je een constante strijd voert met eten waardoor je minder kunt genieten. Mooie momenten worden overschaduwd door een ongelukkig gevoel.
Stel jezelf deze 4 vragen
Je kunt deze gedachtestroom doorbreken door jezelf de volgende vragen te stellen.
1. Sta jij jezelf toe om te eten tot je je verzadigd voelt? Is je antwoord nee? Dan eet je wellicht te weinig, waardoor je brein signalen van schaarste krijgt. Door dit tekort worden er hongerhormonen aangemaakt die je drang naar eten versterken.
2. Ben je mentaal tevreden over wat je eet?
Zo niet, dan zit je maag wel vol, maar ben je niet voldaan waardoor je cravings houdt. Kies dus voor recepten en eetswitches die jij écht lekker vindt.
3. Als je eet, ben je er dan met je aandacht bij?
Proef je goed? Als je tijdens het eten te veel wordt afgeleid, blijft je brein aan eten denken. Je brein slaat dan niet op dat je hebt gegeten, waardoor je trek houdt. Oefen met mindful eten om dit te doorbreken.
4. Heb je veel eetregels voor jezelf? Weet dat eetregels en bepaalde voeding die je ‘niet mag’ van jezelf juist zorgen voor een sterke drang ernaar. Sta jezelf toe om alles te mogen eten, maar bewustere keuzes te maken.
Positieve focus
Verleg de focus dus naar dat waar je meer van wilt eten. Er zijn zo veel heerlijke, voedzame recepten! Leer voedzame en minder voedzame keuzes combineren. Op die manier is het mij gelukt mijn strijd met eten te doorbreken en jij kunt dat ook.
Anki Willemsen (36) is voedingsdeskundige, founder van de Lazyfitgirl Methode en auteur van de bestseller De Eetswitch. Jarenlang had ze over- gewicht en eetbuien, ook heeft ze de zeldzame slaap-waakstoornis narcolepsie. Door haar voedingspatroon aan te passen, viel ze 25 kilo af en kreeg ze meer energie. Nu helpt ze andere vrouwen met hun mindset en eetswitchen naar voedzamere keuzes. Volg Anki op @lazyfitgirlmethode
Tip van de redactie:
Wil jij voorgoed van overtollige kilo’s af? Dan is dit boek echt iets voor jou. Anki Willemsen’s Lazyfitgirl Methode belooft simpel, leuk en lekker afvallen zonder ingewikkeldheid. Ontdek hoe je eetswitcht naar een gezondere levensstijl met 75 heerlijke recepten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Afvallen met gezond en vooral lekker eten
TEKST ANKI WILLEMSEN
BEELD GETTY IMAGES