Placeholder

4 groenten die je niet volledig kunt eten

Geen groenten verspillen, is een makkelijke manier om minder afval te produceren. Maar niet alle groenten kun je van top tot teen eten.

De volgende dingen kun je beter niet eten

1. Aardappelkiemen
Aardappels horen bij de nachtschadefamilie. Onder de invloed van daglicht ontstaat er solanine in de schil, een natuurlijk gif. In kleine hoeveelheden kan het geen kwaad om te eten. Solanine zit verder vooral in de kiemen en in groene plekken op de aardappel. Snijd dit altijd weg voor je aardappels bereid.

Lees meer over nachtschade.

2. Tomatenbladeren
Ook tomaten horen bij de nachtschade. De bladeren van een tomaat zijn daarom niet eetbaar.

3. Bessen van de aspergeplant
Als je zelf asperges kweekt, heb je misschien wel eens gezien dat er rode besjes aan de plant groeien. Ze zien er aantrekkelijk uit, maar van het eten van de bessen kun je ziek worden.

4. Appelpitten
Een appel is een vrucht, maar toch mag hij niet in dit rijtje ontbreken. In appelpitten zit cyanide, een stof die in een hoge dosis dodelijk kan zijn. Dankzij het laagje om het zaadje heen, hebben de pitten normaal gesproken geen invloed op je lichaam. Je zou zelfs 100 gram goed doorgebeten appelpitten moeten eten voordat de stof je fataal wordt. Je kunt dus met een gerust hart je hele appel opeten, maar mocht je de pitten liever uitspugen: dit is je excuus.

Bron: Prevention | Beeld: Shutterstock