Placeholder

Wat is nachtschade?

Nachtschade is de plantenfamilie waar onder andere tomaten, aubergine, paprika en aardappelen bijhoren. Sommige mensen schrappen de producten uit deze plantenfamilie van hun menu.

Waarom zou je nachtschade vermijden?

Veel planten uit de nachtschade hebben giftige eigenschappen. Ondanks dat de planten giftig zijn, zijn de rijpe groenten van de planten eetbaar. Toch hebben sommige van die natuurlijke gifstoffen invloed op de groenten. Zo zit in aardappelen solanine. De stof stof wordt aangemaakt onder invloed van licht. Het ontstaat in de schil en de uitlopers. Bewaar aardappels om die reden in het donker en snijd uitlopers en groene plekken ruim weg. In niet rijpe tomaten kan de soortgelijke stof tomatine voorkomen.

Allergisch voor nachtschade?

Als je kleine hoeveelheden van deze stoffen binnenkrijgt, is er niets aan de hand. De gezondheidsvoordelen van groenten zoals tomaten, paprika en aardappel zijn dan groter. In grote hoeveelheden zijn de stoffen giftig voor mensen. Ze kunnen met name zorgen voor buikpijn, diarree of lusteloosheid. Daarnaast kan het voor gewrichtsklachten zorgen. Als je gevoelig voor nachtschade bent, kun je klachten krijgen na het eten van groenten die bij nachtschade horen. Tintelingen in je mond of huiduitslag kunnen symptomen zijn.

Nachtschade vermijden?

Voor de meeste mensen is er niets aan de hand. Heb je het idee dat je gevoelig of allergisch bent voor nachtschadegroenten? Schrap deze producten dan een tijdje uit je eetpatroon. Merk je verbetering, dan kun je geleidelijk meer nachtschadegroenten eten. Komen de klachten terug? Dan is de kans heel groot dat je er inderdaad gevoelig voor bent.

Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen