Hypochloorzuur

Wat is hypochloorzuur en waarom zou je het gebruiken?

Met ruim 30.000 hits op Instagram en TikTok is hypochloorzuur – of hypochlorous acid – hét trending beautyingrediënt dat volgens skinfluencers op je badkamerplankje moet staan. Wat is hypochloorzuur en hoe heeft je huid er baat bij?

Hypochloorzuur (afgekort HOCI) komt van nature voor in ons lichaam. Het wordt aangemaakt in de witte bloedcellen om onder meer infecties en bacteriën af te weren. Ook buiten je lichaam is dat de hoofdfunctie van hypochloorzuur: het werkt antibacterieel, desinfecterend en gaat ontstekingen tegen. Om die reden wordt hypochloorzuur ook gebruikt als desinfectiemiddel. Je vindt het ingrediënt in ontsmettende schoonmaakproducten die vooral in de gezondheidszorg worden gebruikt. Ook binnen de voedsel- verwerkingsindustrie is het gebruik van HOCI opkomend, omdat het bacterievorming tegengaat en zo de houdbaarheid van eten en drinken verlengt.

Wetenschappelijk onderzocht

In 2018 deden wetenschappers onderzoek naar de werking van hypochloorzuur op de huid. Zij kwamen erachter dat het ingrediënt – weliswaar sterk verdund – helpt tegen jeuk wanneer je last hebt van een geïrriteerde huid. In 2020 volgde een onderzoek waarin de veelbelovende resultaten van HOCI bij wonden en littekens werden gepresenteerd. In 2024 was het de hypochlorous acid-spray van het Amerikaanse merk Tower 28 dat TikTok en Instagram veroverde. Huidtherapeuten en dermatologen spraken via deze digitale wegen hun lof over het ingrediënt uit – et voilà: het goedje was trending.

Veilig en mild

Hoewel de chemische naam anders doet vermoeden, is hypochloorzuur erg mild voor de huid. Dit komt doordat het een lichaamseigen stof is. In huidverzorgings- producten is HOCI zó verdund dat het absoluut veilig voor je huid is, ook wanneer je een gevoelige huid hebt. Merken die hypochloorzuur gebruiken, hebben de concentratie HOCI honderden keren verdund. Ter verduidelijking: er is maar 0,01% zuur nodig om effectief te zijn. Daarnaast hebben fabrikanten veiligheidstests moeten uitvoeren om er zeker van te zijn dat je het ingrediënt zorgeloos op je gezicht kunt gebruiken.

Lees ook: ‘Werken collageenproducten écht voor je huid?’

Wat doet het echt voor je huid?

Vanwege de antibacteriële eigenschappen van hypochloorzuur helpt het ingrediënt met name tegen onzuiverheden en ontstekingen. Ook kan het stofje ondersteunen bij onder meer psoriasis, eczeem en rosacea, aangezien HOCI ook kalmerend werkt. Heb je veel last van irritatie en roodheid? Ook dan biedt hypochloorzuur verlichting. Wondjes helen sneller en pukkeltjes verdwijnen eerder als je hypo- chloorzuur toepast in je skincareroutine. HOCI werkt bovendien hydraterend en is extreem zacht voor de huidbarrière. Ook bij een (zeer) gevoelige huid hoef je je geen zorgen te maken dat de natuurlijke beschermlaag van de huid wordt aangetast.

Goed gebruiken

Hypochloorzuur is vooral effectief in vloeibare producten, zoals lotions en sprays. Check voordat je een hypochlorous acid-spray gaat kopen eerst de ingrediënten die erin zitten. Het meest effectief is een zo puur mogelijk product, met slechts 3 ingrediënten: water, sodium- of natrium- chloride en hypochloorzuur. Sodium of natrium is nodig om het hypochloorzuur effectief te laten zijn. Water zorgt voor het milde karakter van de spray. Gebruik een hypochloorzuurspray altijd op een droog gezicht en wacht met je serum en crème tot de spray volledig is ingetrokken. Doe je dit niet, dan verdun je het goedje en verliest het zijn antibacteriële kracht. Hoewel HOCI heel mild is, kan het nooit kwaad om te checken hoe je huid reageert op het ingrediënt. Begin met 2 of 3 keer in de week. Reageert je huid niet gevoelig op de spray of lotion? Dan kun je het gebruik gerust opbouwen naar 1 keer per dag. Hypochloorzuur is zo mild dat je het zelfs 2 keer per dag kunt gebruiken.

Gelijk gewend

Hoewel het ingrediënt het woordje ‘zuur’ bevat, is hypochloorzuur geen echt zuur zoals glycolzuur, melkzuur en salicylzuur dat zijn. Deze typisch exfoliërende zuren werken verhelderend en zijn een stuk minder mild voor de huid dan hypochloorzuur. Om die reden hoef je het gebruik van hypo- chloorzuur ook niet per se op te bouwen. Zeker als je geen gevoelige huid hebt, kun je HOCI direct opnemen in je huidverzorgingsroutine. Je huid is er in de meeste gevallen meteen aan gewend. Ook maakt het ‘zuur’ je huid niet dunner, wat wel bij ingrediënten als glycolzuur het geval is.

Lees ook: ‘Zo verwijder je thuis dode huidcellen met aloë vera’

Beeld: Getty Images
Tekst: Carlijn Biesemaat

Uit andere media


Maaike van Oostveen

Maaike werkt sinds 2019 als (freelance) redacteur en content creator. Dit deed ze onder andere voor merken en titels als NTR, CosmoGIRL! en Corendon. Met een grenzeloze nieuwsgierigheid en veel enthousiasme schrijft ze voor Santé over alles wat het leven leuker, makkelijker en gezonder maakt. Als reisliefhebber haalt ze inspiratie uit verschillende culturen, terwijl haar liefde voor dieren en goede koffie haar dagelijkse geluksmomentjes vormen. Naast het creëren van inspirerende content voor Santé, is ze ook actief op TikTok of kan je haar tegenkomen op evenementen als hostess.

Meer van Maaike